Tercera República ja!

L'opinió dels lectors

El 14 d'abril de 2022 es compleixen 91 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola, després d’unes eleccions municipals en què els partits republicans van guanyar en les principals àrees urbanes, gràcies a un programa alternatiu i de canvi social que trencava amb la vella Espanya cacic de la Restauració.

La seva Constitució, una de les més democràtiques i avançades d’aquell temps a Europa, definia l’Estat espanyol com “una república democràtica de treballadors de tota classe, que s’organitza en règim de llibertat i de justícia”, declarava explícitament la “renúncia a la guerra com a instrument de política nacional”, i defensava acatar “les normes universals del Dret Internacional” i incorporar-les al dret positiu.

Entre els seus principals avenços socials, destaca que la Segona República va obrir la porta a la participació política de les dones, conquerint el dret a vot, i l’any 1932 participant per primera vegada en unes eleccions, així com en aquest període es va aprovar el matrimoni civil i el dret al divorci, que va permetre a les dones de la República conquerir drets bàsics.

Es va avançar en matèria educativa i cultural, establint i democratitzant uns pilars socials bàsics, es va entomar la reforma agrària, es va donar protagonisme al moviment obrer, es va treballar per la separació entre l’Estat i l’Església, i es van instaurar mesures pel control democràtic dels cossos armats, entre altres. Per altra banda, es va donar una resposta política a la pluralitat nacional de l’Estat espanyol, aprovant-se els estatuts d’autonomia de Catalunya, Euskadi i Galícia.

En definitiva, l’adveniment de la Segona República es va traduir en avenços per transformar la nostra societat, per defensar les llibertats individuals i col·lectives, i per la consecució de la justícia social.

El cop d'estat del 18 de juliol de 1936 va truncar tot aquest procés, i de la primavera republicana es va passar, després d’una cruenta guerra civil, a la llarga nit de la dictadura franquista. Milers de morts i 40 anys de repressió sense que avui, encara, s’hagi fet justícia a les seves víctimes.

El 14 d'abril ha de ser una data per reivindicar tant la memòria històrica democràtica d’aquells homes i dones, com la plena vigència dels valors republicans, la Llibertat, la Igualtat, la Fraternitat, que també inclouen, òbviament, el dret a escollir el model d’Estat, i en conseqüència, el dret a escollir-ne democràticament el cap d’Estat.

Joan Carles de Borbó va arribar a ser rei per la voluntat de Franco. El dictador va imposar al poble la forma d'Estat. A la mort d'aquest no es va permetre al poble votar democràticament i de manera separada si desitjava monarquia o república al referèndum de la Constitució de 1978.

És hora, 44 anys després de la consulta de la Constitució i amb una societat política, social i generacionalment molt diferent, i partint de l’existència d’una realitat plurinacional, que la ciutadania pugui decidir sobre el model polític i institucional territorial i escollir la forma d’Estat, pronunciant-se democràtica i lliurement en un referèndum clar si vol tenir una monarquia o vol instaurar la III República.

Els esdeveniments dels darrers anys al voltant de la Casa Reial, en especial del rei emèrit, posen de manifest que no es pot seguir furtant a la societat aquest debat i decisió sobre quin model d’Estat volem, imposant ser representades per una família reial tacada per múltiples escàndols i casos de corrupció, evasió fiscal, i tractes de favor al refugi de monarquies autoritàries, que no poden ser obviats a pesar de l’arxiu per part de Fiscalia de les causes obertes contra el rei emèrit.

Per nosaltres, homes i dones compromesos amb els valors republicans i fidels als grans avanços que va suposar la II República, no hi ha cap dubte de quin model triar com a base per transformar la societat i construir un futur més just, més solidari més igualitari i molt més democràtic.

Davant d'una institució obsoleta i corrupta des de temps immemorials com és la monarquia espanyola, funcionant a la pràctica com una empresa amb l'únic objectiu de facilitar l'enriquiment de tots els seus integrants i de tota la cort que l'envolta, no podem restar callats ni un dia més.

Els recents esdeveniments greus que ens ha tocat viure com a societat, amb pèrdua de drets humans, d'expressió i democràtics, empobriment de la societat en general, privatització de serveis bàsics com sanitat, ensenyament, cura de les persones necessitades, politització de la justícia –institució aquesta última plena de personatges afins al franquisme– ens ha demostrat que, a més, la monarquia és una institució totalment inútil i innecessària en la societat actual.

Monarquia enfront d'un model d'estat democràtic encapçalat per un president elegit periòdicament per la ciutadania i amb la base dels valors republicans defensats per la II República. No tenim cap dubte: Fora la monarquia inútil i corrupta! Tercera República ja!

El poder del poble i per al poble!

Esther Conte i Antonio Segura de Granollers en Comú

 

Edicions locals