La importància de la Formació Professional Dual

Vocal de la Cambra del Vallès Oriental

En aquest temps de pandèmia i crisi econòmica global pot semblar desmesurat/abusiu demanar més suport a les empreses, però ens cal. Les empreses són el pal de paller de la Formació Professional, no podem entendre una FP que no vagi de la mà de l’empresa.

Aquests moments complicats que tots estem passant han dificultat certs sectors d’activitat (petit comerç, hostaleria, restauració...), però d’altres els ha catapultat (sectors químic i farmacèutic, logística, comerç electrònic, informàtica, interiorisme, formació a distància ...). El març del 2020 moltes empreses es van haver de reinventar, diversificar, adaptar i ara cal anar un pas més endavant i repensar-nos. Aquells canvis que haurien arribat de manera més gradual se’ns han tirat a sobre i no els podem defugir.

Més que mai les empreses necessiten al seu costat tecnologia punta, i aquesta la trobaran a les aules dels centres de formació de Formació Professional de la nostra comarca, de ben segur que els hauran de polir i continuar formant, però l’aposta per un jovent acabat de formar ha de ser un element clau per ajudar-nos a sortir de la crisi. Escoltem a les noves generacions, assegurem que el nostre equip humà té representants intergeneracionals, cal rejovenir les empreses i entendre el nou consumidor.

Des de fa 13 anys el Departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya editen un estudi d’inserció laboral dels ensenyaments professionals. S’ha convertit en un document imprescindible per valorar l’evolució de la inserció laboral i les necessitats de formació, entre altres aspectes. En el darrer estudi publicat el novembre del 2019 es constata que, per sisè any consecutiu, hi ha hagut una millora en la inserció laboral dels graduats en FP, transcorreguts menys de 9 mesos des del final dels estudis el 56% dels graduats té feina. Però encara són més positius els resultats de les persones graduades en FP dual que se situa en el 68%, especialment destacable en el cas dels graduats en grau superior que arriba al 73%.

Què aporta de la Formació Professional Dual a les empreses? La possibilitat de tenir joves amb idees noves, flexibles i actualitzats en les noves tecnologies que estan a mig procés formatiu amb l’avantatge que l’empresa pot formar part d’aquest procés formatiu, ja que l’alumne segueix el seu procés d’aprenentatge de manera dual: 4 hores al dia a l’empresa i 4 hores al centre educatiu durant tot el 2n curs. Fa només 6 cursos que l’FP dual s’ha implantat a Catalunya i hi ha molt marge de creixement, cal que les empreses la coneguin, la valorin i s’hi impliquin més. Actualment, dels 31 centres de Formació Professional al Vallès Oriental, 17 ofereixen alumnat en FP Dual, i cada curs n’hi hauran més. Cal promoure la confiança i bona entesa entre centres i empreses per possibilitar que cada any més alumnat pugui aprendre fent i tingui més possibilitats d’inserció laboral.

Aquest és un dels desitjos que formulem des de La Cambra del Vallès Oriental per al 2021. Molt bon any a tots!

Edicions locals