El sindicalisme de classe en temps de Covid-19

Secretari de Cooperació Internacional, Cultura i Medi Ambient de CCOO al Vallès Oriental, Maresme i Osona

Comissions Obreres ens hem adaptat però no ens hem aturat en aquest difícil i dur temps de pandèmia causada per la Covid-19. Durant tot aquest temps, que es fa llarg i pesant amb greus conseqüències sobre la salut i també laborals i socials, una pila d’experiències hem realitzat per seguir atenent a la nostra afiliació i a la classe treballadora en general.

El nostre sindicat, que ve de lluny, ha seguit endavant. No ha estat fàcil però amb l'experiència adquirida per anys de lluita, sobretot en el temps de la dictadura, ens n'hem sortit. Ens creixem amb les dificultats, habituats a tenir-les perquè fer sindicalisme de classe compromès a les empreses sol ser feixuc i complexa.

Els i les nostres delegades sindicals, els i les nostres assessores, el nostre servei jurídic, afiliació jubilada... hem realitzat una intensa atenció a la nostra afiliació. En la nostra Unió territorial que agrupa 3 comarques: Vallès Oriental Maresme i Osona, durant el confinament hem trucat a milers de persones afiliades, interessant-nos per la seva salut personal i familiar, sobre la seva situació laboral, aclarint dubtes i preparant reclamacions quan ha calgut davant l'autoritat laboral. Aquesta ha estat una ingent campanya d’atenció i de suport moral i laboral que també s’ha fet a tota Catalunya. Ho hem pogut fer perquè la fusta amb la qual està fet el nostre actiu sindical és de molt bona qualitat. Gent constant i compromesa. Aquí rau el motiu principal pel qual som la primera força sindical tant al nostre territori com a la resta de Catalunya i també a l’Estat.

També, després de l'obligat temps de confinament, hem reobert els nostres locals amb totes les mesures sanitàries pertinents per atendre presencialment. Les seccions sindicals i Federacions sectorials han realitzat centenars de gestions per atendre als treballadors i les treballadores sobretot a les afectades per ERTO. Hem col·laborat amb els treballadors i treballadores afectades per tancaments i acomiadaments com la solidaritat amb la plantilla de Nissan.

Tota aquesta ingent activitat ara la volem recollir per mitjà de “la Caixa d’experiències” que hem endegat amb l'objectiu de fer un gran inventari que ens serveixi per deixar testimoni de la memòria col·lectiva de CCOO durant la pandèmia, així com el merescut reconeixement a tots els companys i companyes que ho fan realitat, dia si dia també, amb el seu esforç.

Edicions locals