Covid-19, entre reptes i oportunitats per a l'empresa

Presidenta de l'associació de dones emprenedores Empenta Granollers

Estem en una situació nova i improvisada per a tothom, amb importants canvis en els costums de vida; això ens ha portat a mantenir un major diàleg interior: els nostres valors han canviat, les nostres necessitats i prioritats també.

Molts de nosaltres hem tingut l'obligació de quedar-nos a casa i la possibilitat de créixer, mirar la nostra vida des d'un altre punt de vista, hem tingut més temps per mirar-nos internament, però també per mirar dins de la nostra empresa, per observar com hem reaccionat a la situació actual tan dramàtica, no només des del punt de vista humà, sinó també professional i de negoci.

Simplement el fet d'observar els nostres propis canvis en la manera d'actuar i avaluar diferents situacions ens fa entendre que el nostre client ideal ha canviat profundament, de manera que ha arribat el moment de replantejar-nos alguns aspectes importants relatius a les nostres activitats de negoci.

Empreses dedicades a diferents activitats s'han reconvertit en un parell de dies a productores de màscares o d'equipament sanitari; la solidaritat, però també l'egoisme, han aflorat.

Si aquestes grans i petites empreses, amb els seus rígids protocols de producció, han aconseguit reciclar-se en tan poc temps, també les nostres activitats poden canviar, adaptar-se o reinventar-se.

Ara, el concepte de reinvenció no ha de caracteritzar només el "tipus de negoci segons les noves necessitats", sinó també la classe de valors que des d'ara ens caracteritzen.

D'altra banda, és molt fàcil sentir-se desanimats en un moment tan difícil i incert, ja que ningú pot preveure el futur, i les dades canvien tan ràpidament, que és difícil fer-se una idea clara de la direcció a prendre.

Potser és just ara el moment de mirar dins de l'activitat i a través d'una anàlisi que va més enllà dels números (però els té en compte, òbviament) i se centra en les aptituds i capacitats de la plantilla, en les oportunitats i reptes que han sorgit en les últimes setmanes i en els possibilitats que ens aporten les noves tecnologies, podem tenir una visió diferent del que fins ara ha estat el nostre negoci, però sobretot sobre el que el nostre negoci pot ser d'ara endavant.

Les col·laboracions i els suports que es donen l'un a l'altre, les empreses i emprenedors a través d'associacions i patronal, són importants, així com el fet de posar-se mans a l'obra, que aporta nova energia i il·lusió, perduda durant el confinament.

Solucions creatives poden néixer arran de sessions de pluja d'idees que es poden fer en companyia entre emprenedors, o dins de l'empresa, juntament amb els empleats més interessats a participar i el desenvolupament d'aquestes poden prendre un rumb que ens sorprendrien.

El coronavirus ha portat uns grans canvis en el sistema de salut, en la societat, en l'economia i en la gestió d'empreses. Nosaltres hem de triar si quedar-nos aturats a mirar, o actuar per adaptar-nos i avançar…

Vocal de la comissió executiva de PIMEC Vallès Oriental

Edicions locals