Hi som perquè ens ho creiem

President d'ERC del Vallès Oriental

El 26 de maig de 2019 la ciutadania del Vallès Oriental va decidir a les urnes de cada un dels seus municipis, que atorgava la confiança a 73 dones i 82 homes per ser a les regidories dels seus pobles. Esquerra Republicana de Catalunya va obtenir uns resultats històrics que ens van permetre accedir a 17 alcaldies vallesanes i es convertia en la primera força municipal de la comarca.

Fins aquí la introducció òbvia, la dels números. I ara tocaria seguir amb la retòrica: que si el servei a la gent, que si la transparència, que si la participació, que si... I segur que tots els lectors podrien seguir aquestes paraules o expressions que, de tant repetir-les des de tants punts de vista i colors polítics, les hem anat buidant de sentit.

Aquesta és una de les conseqüències d’una manera d’entendre la política i també els altres àmbits d’abast social: no ets allò que fas sinó allò que dius que fas i les paraules que utilitzes per explicar-ho, com més grandiloqüents i buides, millor! Vet aquí que la perversitat del llenguatge mal usat esdevé una eina molt útil per emmascarar la mala gestió i pels populismes (molt perillosos) que ens estan creixent arreu (dreta i esquerra).

Tanmateix hi ha unes persones que s’han situat al marge del joc dialèctic i han decidit que es creien la feina que fan. I la fan amb esperit de servei i tanta humilitat que no necessiten tòrcer cap paraula per explicar-la, perquè són tot allò que fan.

Les alcaldesses i alcaldes, regidores i regidors republicans sorgits del 26 de maig han passat per cops de calor, per ventades, per temporals amb nom de Gloria i per una pandèmia de crisi descomunal. Lluiten contra tots els elements adversos i, a sobre, molt sovint, contra les paraules que l’adversari polític els llança contínuament per fer mal. Però elles i ells, vestits de valors republicans, no han jugat a fer-se l’heroi ni han caigut al parany de la dialèctica, sinó que comanden el vaixell al servei de les persones, amb un projecte molt clar. Un any després, agraïm de nou la gent que va dipositar la confiança en aquestes servidores i servidors públics, que actuen des de les conviccions empeltades de fraternitat, igualtat i llibertat.

Van ser els tripijocs polítics maldestres, perversos i malintencionats, els que van apartar la primera força municipal del Vallès dels òrgans de govern del Consell Comarcal, però no han aconseguit apartar els electes d’Esquerra Republicana de ser als seus ajuntaments. Els alcaldes i regidors republicans simplement s’ho creuen, simplement són persones preparades, bona gent. I simplement, el seu esperit de servei no té límit. Sé de què parlo: estic amb elles i ells moltes hores cada setmana, i he constatat allò que tothom pot veure: hi són perquè s’ho creuen. Hi som perquè ens ho creiem. Ras i curt!

Edicions locals