Carta d'una mare de l'Escola Bellavista - Joan Camps

L'opinió dels lectors

Escric aquesta carta des de les Franqueses del Vallès, en qualitat de mare d’alumne de l’escola Bellavista – Joan Camps i com a membre de l’AMPA de la mateixa escola. Tinc un fill cursant P4 i voldria explicar la meva història. El nostre municipi està format per cinc pobles: Bellavista, Corró d’Avall, Llerona, Marata i Corró d’Amunt. Fa un parell d’anys jo estava amb un grup de pares que protestàvem i lluitàvem per aconseguir entrar en una de les nostres primeres opcions en lloc d’entrar a l’escola Bellavista – Joan Camps, fa un parell d’anys jo estava demanant que fessin l'impossible per tal d’aconseguir més línies de P3 a Corró d’Avall, ja que era on estaven les escoles amb més demanda, a més de les dues primeres opcions que el meu marit i jo havíem escollit pel nostre fill.

Tot i ser més de 25 famílies descontentes, no ho vam aconseguir. A dia d’avui, me n’alegro. Va haver-hi famílies que van optar per matricular els seus fills en escoles privades, d’altres van provar sort en escoles públiques de municipis veïns, uns altres vam decidir acceptar l'opció que ens havia tocat i, en el nostre cas, provar sort el curs vinent tornant a fer la preinscripció a les escoles desitjades. He de dir que abans d'acabar el primer trimestre ja ho teníem clar, ens quedàvem al Joan Camps!

Van ser tants el motius que feien que la balança es decantés per quedar-nos, que a casa ni tan sols vam tenir la necessitat de parlar-ho. Avui em trobo lluitant de nou, però a l’altra banda. Em trobo lluitant per aquesta escola que tant ho mereix, per aquesta escola que porta la lastra del boca-orella de les males llengües que parlen sense coneixement i sense ser conscients del mal que poden arribar a fer. L’únic que li manca a la nostra escola és una bona imatge que des de dins ens esforcem per aconseguir, però pel que necessitem ajuda externa i una mirada atenta.

Som moltes les famílies que hem anat a parar aquesta escola sense haver-la escollit com a primera opció, però un cop l’hem coneguda ens hi hem quedat de molt bona gana i orgullosos de formar-ne part. Hem viscut la benvinguda de la seva gent, tot i ser conscients de la lluita de la que veníem, hem vist els nostres fills sortir contents de classe cada dia, hem vist la preocupació dels mestres perquè cada nen s’adapti com millor sigui possible... Per aquests i d’altres molts motius, a dia d’avui ens estimem i defensem la nostra escola. La lluita avui és perquè no ens treguin una línia de P3 a l’escola Bellavista – Joan Camps.

Que és cert que hi ha hagut menys natalitat per aquesta nova promoció, però el que també és cert és que si treuen una línia a la nostra escola, ho fan a l’escola que més mal fa, i al barri que més necessita l’oportunitat, per no parlar de com d'injusta ens sembla la decisió de que se’ns tregui a nosaltres per manca de demanda (ja se sabia que la nostra escola sempre ha estat baixa de demanda), quan en un principi l’anaven a treure d’una altra escola com a mesura de cohesió social i en un intent d’afavorir als que més ho necessitem. Sentim que han “jugat” amb nosaltres i que deixen coix el municipi pel que respecta a l'oferta educativa. Sentim que no s’està donant suport a la part del municipi que més ho necessita i que no és gens just que amb gairebé la meitat de la població ens deixin només amb dues línies repartides en dues escoles diferents, mentre que a Corró es mantenen les sis que ja tenen, repartides en tres escoles.

Amb aquesta mesura només s’agreujarà el problema i s'evidenciarà encara més les diferències entre en barri Bellavista i la resta del municipi. Per aquest motiu és molt important el fet que siguem una única zona educativa, perquè la diversitat enriqueix, crea cultura, perquè som un sol municipi, perquè és junts com volem i creem el nostre poble. Però si treuen recursos de la part del municipi que menys en té, on queda l'equilibri i la igualtat que defensa el dret a lo públic? Només el fet que es plantegi dur a terme aquesta mesura, a la gent del barri Bellavista ens crea un sentiment d’abandonament que ens entristeix i ens indigna molt. No arribem a entendre com es pot contemplar aquest repartiment d'allò públic que, molt lluny de fer poble, ens separa més.

Cercant la millor solució, sense perjudicar a ningú (consideració que sembla que no han tingut amb nosaltres), creiem que una abaixada de ràtios és una mesura beneficiosa per a tothom, començant pels alumnes, que poden rebre un tracte més personalitzat i treure uns resultats acadèmics encara millors (he de dir que la nostra escola és una de les que aconsegueix millors resultats a les proves de competències). Que no volem una lluita interna dins el municipi, que ens hem mobilitzat per lluitar per un bé comú, que hem aconseguit el suport de les cinc escoles del municipi, del regidor d’educació, dels diferents partits polítics que són a l’ajuntament, tant governant com a la oposició; que hem aconseguit unir tot un poble per la mateixa causa: NO AL TANCAMENT DE LÍNIES DE P3 A LES FRANQUESES DEL VALLÈS.

María León

Edicions locals