L'Aula de Natura del Falgar obre a mig gas amb dues exposicions
L'espai, pendent d'acabar, obre ara amb dues mostres que es podran visitar els primers tres caps de setmana d'abril
L'Aula de Natura, situada al parc del Falgar i la Verneda, va obrir les portes dissabte per acollir l'exposició col·lectiva La llavor, una mostra comissariada per l'artista Núria Vila que té com a objectiu reflexionar sobre el canvi climàtic. El mateix dia també s'inaugurava al mateix espai la mostra Operació aigua, del grup Agbar, una iniciativa per conscienciar sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d'aigua, dels usos i abusos que en fem com a societat i de l'impacte que tenen en el medi natural.
La inauguració es va fer dissabte amb l'alcalde, Francesc Colomé; la gerent d'Agbar, Berta Trillo; i l'artista Núria Vila. L'alcalde recordava que el parc i l'Aula de Natura ocupen un espai on fa uns anys hi havia una activitat d'àrids i una planta de formigó. "Aquests dies només es pot veure el 10% o el 15% del que ha de ser l'Aula de Natura", deia Colomé, qui apuntava que l'Ajuntament està preparant un projecte museístic i de divulgació perquè tot comenci a funcionar en poc temps. Alhora, Colomé recordava el canvi que ha viscut el Congost els últims anys, perquè "els ajuntaments han pres consciència de la importància de la seva protecció".
L'exposició La llavor, que es podrà visitar els pròxims tres caps de setmana, s'inicia amb una llavor de la ceramista Montserrat Carafí, seguida de l'escultura de llum teixida de l'artista colombiana Sylvia Sánchez, que recordava l'evanescència de les coses. Il·lustracions de diversos artistes nacionals i internacionals presenten alhora el contingut del futur parc d'acció climàtica del Falgar, i compta també amb els textos de l'escriptor i poeta vallesà Esteve Plantada. Paral·lelament, a prop de l'espai de jocs i a l'exterior de l'Aula de Natura també es pot veure la mostra Operació aigua fins a l'11 d'abril.
Pendent d'acabar
L'Aula de Natura del parc del Falgar i la Verneda està pràcticament enllestida i ja només pendent de l'equipament interior, amb la creació d'un projecte museístic per explicar el cicle de l'aigua i la biodiversitat del parc, l'adequació de l'entorn i l'adjudicació de la gestió de tot l'espai, amb un cost anual previst de 330.000 euros.
De fet, fa mesos que aquest futur equipament està tancat i sense activitat a l'espera de finançament per finalitzar l'adequació del triple edifici abans de la seva entrada en funcionament. El 2021, Aprèn Serveis Ambientals va redactar el pla director del Falgar i la Verneda, que defineix els criteris de gestió, el manteniment i les activitats familiars i d'educació ambiental que s'hi podran dur a terme.