Polèmica per la publicació d'una revista per fer balanç del mandat

Grups com IEC i Sal-CUP denuncien la utilització de fons públics 'per interessos partidistes'

Política

Polèmica per la publicació d'una revista per fer balanç del mandat
Polèmica per la publicació d'una revista per fer balanç del mandat

La publicació d'un butlletí per part d'Alcaldia per fer balanç de la gestió del govern municipal durant el mandat 2019-2023 ha generat polèmica a les Franqueses. D'una banda, grups de l'oposició com IEC i Sal-CUP han denunciat l'"oportunisme" de l'alcalde "perquè es fa publicitat d'ell mateix" amb una revista publicada "amb diners de tots", i afirmen que el butlletí és "únicament de lluïment propi del senyor Colomé". D'altra banda, el PSC, que forma part de l'equip de govern, també ha transmès "tristesa i decepció" per la publicació d'aquest butlletí. "Les administracions i els recursos públics s'han de destinar a servir la ciutadania i no per a fins partidistes", diuen.

"El contingut és una barreja d'informació, bàsicament fotogràfica, un recull de plans i programes que gairebé no han passat del paper i unes accions repetides del 2015 i d'altres fins i tot inexistents", denuncia IEC, que ho exemplifica valorant alguns detalls de la publicació. Per exemple, diu IEC, "és ridícul fer ostentació d'haver incorporat pisos per a polítiques socials quan només se n'han incorporat dos, en una població de més de 20.000 habitants i cedits per la Generalitat".

També fa referència al pavelló esportiu i la comissaria de policia no construïts, i al canvi de lluminària, la pacificació i el carril bici, l'Aula de Natura i la residència per a la gent gran a Bellavista, entre d'altres. IEC destaca que bona part de la publicació "són titulars, sense concrecions ni possibilitat de valorar-ne resultats i conclusions", com el codi ètic dels alts càrrecs, que "encara no ha passat per ple".

IEC també apunta que "queda de manifest la irrellevància de la regidoria de Comunicació, compartida entre Junts i PSC que, segons hem pogut saber, en desconeixia la publicació i el contingut", diu IEC. De fet, el PSC també ha criticat aquesta publicació –que depèn d'Alcaldia– a les seves xarxes socials.

Denúncia a Antifrau

Sal-CUP ha fet un pas més i ha denunciat la distribució d'aquest butlletí a l'Oficina Antifrau en considerar que no respecta la legalitat ni l'ètica de la publicitat institucional. "La finalitat partidista i electoralista d'aquesta edició és evident", diu Sal-CUP, que apunta que "el butlletí s'ha elaborat i distribuït fent ús dels fons públics municipals".

La denúncia es basa en la llei de publicitat i comunicació institucional, que prohibeix explícitament fer campanyes que tinguin com a finalitat destacar els èxits de gestió, i en la llei que regula la publicitat institucional, que permet fer campanyes institucionals fora del període electoral "però amb unes condicions molt clares: els missatges han de ser veraços, clars i complets, no portar a conclusions errònies i no generar ambigüitat, i les dades han de ser exactes i, fins i tot, comprovables".

Entre els aspectes denunciables, Sal-CUP destaca l'existència de "continguts amb titulars molt genèrics, els projectes realitzats durant la legislatura anterior i que es presenten com a assoliments d’aquesta legislatura; les planificacions, projectes tot just iniciats i declaracions d’intencions que es presenten com a execucions del mandat; les iniciatives d'empreses privades o de particulars que es presenten com a realitzacions pròpies; les xifres de màxims en comptes de dades objectives; afirmacions que no són veritat; i xifres que eren certes com a projecte, però van acabar en una realitat molt diferent".

Sal-CUP també considera que "malgrat que el PSC s'ha esquinçat les vestidures a la vista del butlletí, són corresponsables de l'ús i abús que aquest govern fa constantment dels fons públics". "Els dos partits del govern estan més preocupats i ocupats per tapar-se les vergonyes i sortir a la foto que per vetllar per l’interès públic", conclouen.

Edicions locals