Les Franqueses restaurarà la façana principal de l'edifici de l'Ajuntament

L'actuació s'afegirà a la rehabilitació de les ales nord i sud de l'edifici modernista que s'ha dut a terme els últims anys

Societat

#lesFranqueses restaurarà la façana principal de l'edifici de l'Ajuntament
#lesFranqueses restaurarà la façana principal de l'edifici de l'Ajuntament

L’Ajuntament de les Franqueses ha rebut una subvenció de 200.000 euros per a la rehabilitació de la façana principal i la tanca perimetral de l’edifici modernista de l’Ajuntament, en el marc del Programa de restauració i millora d’edificis amb valors patrimonials que promou la Diputació de Barcelona.

Enguany, la Diputació ha elevat a 25 milions d’euros aquests ajuts, que permetran actuar sobre 180 edificis o jaciments del patrimoni arqueològic local de tota la demarcació. Aquest pressupost es reparteix entre les actuacions ja fetes el 2022 (755.000 euros), les d’aquest 2023 (10.565.134 euros) i les del 2024 (13.800.778 euros). La majoria d’actuacions incloses en el programa ho són en edificis singulars d’alt valor patrimonial, i prop de la meitat incideixen en castells, palaus, elements defensius, esglésies, monestirs, ponts i aqüeductes.

En el cas del Vallès Oriental es preveuen ajuts per a 21 intervencions, una de les quals serà sobre la façana principal i la tanca perimetral de l’Ajuntament de les Franqueses, un espai sobre el qual no s’actua des de fa 20 anys. Aquesta intervenció s’afegirà a la rehabilitació de les façanes i els porxos del pati sud de l'Ajuntament, que van començar l’octubre passat, i a la restauració dels patis, les façanes i els porxos de l’ala nord del mateix edifici, que es van executar el primer semestre del 2020.

Diverses restauracions

Com que l'edifici data de 1912 i està inclòs en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic des de l'any 2000, les actuacions que es fan a l’estructura de l’edifici modernista es fan seguint el principi de la mínima intervenció, és a dir, assumint com a natural la degradació del pas del temps d'alguns elements i evitant els tractaments que puguin agredir la integritat de l'edifici. A més, la consolidació es fa amb productes i mètodes que no alteren les propietats fisicoquímiques dels materials ni l'estètica de l'obra.

La primera restauració de l'edifici de les antigues escoles de Corró d'Avall es va fer els anys 1984 i 1985, quan es va transformar d'escola als usos actuals. L'any 2003 es van rehabilitar la façana principal i la tanca perimetral. El 2008 es va actuar en les façanes interiors de l'edifici central i el 2013 es van millorar les cobertes.

Edicions locals