La plaça de la Malagarba tindrà una pista esportiva

L'Ajuntament ja disposa d'un projecte per reformar aquest espai conflictiu, tancat des de fa més d'un any

Societat

La plaça de la Malagarba tindrà una pista esportiva
La plaça de la Malagarba tindrà una pista esportiva

El novembre de 2021, l'Ajuntament de les Franqueses va tancar l'accés a la plaça de la Malagarba, entre Can Mònic i Bellavista, per evitar actes delictius i, alhora, replantejar urbanísticament l'espai, de manera que en el futur pugui tenir zones més obertes, més segures i amb més visibilitat. Després d'uns mesos dedicats a planificar el redisseny de l'espai, l'Ajuntament ha presentat un projecte per transformar la plaça en un espai obert amb usos esportius.

Concretament, l'Ajuntament planteja construir-hi una pista poliesportiva semblant a la que hi ha a la plaça Joan Sanpera, darrere l'Ajuntament, de manera que es pugui donar resposta a la petició dels veïns de Bellavista de disposar d'un espai esportiu a l'aire lliure. A banda d'aquest ús esportiu també es definirà un espai més lúdic, un altre d'estada i un altre de reunió, i s'impulsarà l'organització d'activitats econòmiques esporàdiques per dinamitzar l'espai.

El projecte busca renovar la senyalització per a la mobilitat dels vianants, millorar la permeabilitat i la connexió visual amb l'entorn, augmentar la il·luminació de l'espai públic i dels recorreguts dels vianants i eliminar els racons sense visibilitat.

L'Ajuntament ja té l'estudi redactat i preveu licitar el projecte executiu al març, de manera que aquest mateix any es puguin executar els treballs de reforma de la plaça.

L'Ajuntament va tancar la plaça per millorar-ne la seguretat, després que els últims mesos hi hagués hagut molts problemes d'incivisme, consum i tràfic de drogues i fins i tot agressions als veïns per part d'un grup de joves que s'hi concentraven sovint. Malgrat el tancament, va quedar obert l'accés a l'ascensor i a les escales del pas que travessa les vies fins a Bellavista a través de l'aparcament de l'estació de tren.

Més seguretat

A banda de les solucions urbanístiques, l'Ajuntament també estudia altres solucions per mirar de resoldre la inseguretat que hi ha en aquesta zona. Abans i durant el tancament de la plaça es van fer actuacions com podar els arbres per generar més llum i també es va incrementar la vigilància a la plaça.

L'alcalde, Francesc Colomé, destaca que els problemes d'inseguretat de la zona són complexos i que cal abordar-los de manera "transversal, tenint en compte el vessant social". Tot i això, també afegeix que part d'aquests problemes també poden estar vinculats a l'urbanisme. Per això, diu, "proposem transformar la plaça en un espai obert i on es pugui practicar esport".

Edicions locals