'Cal que les noves generacions coneguin què va passar al seu entorn'
Les Franqueses commemora el 84è aniversari del bombardeig de l'aviació feixista sobre el municipi
Les Franqueses va commemorar dimarts, 24 de gener, el 84è aniversari del bombardeig de l'aviació italiana durant la Guerra Civil espanyola, un atac que va causar tres persones mortes al municipi i destrosses importants al voltant de l'estació de Corró d'Avall. L'historiador Joan Garriga obria l'acte recordant les persones que fa 84 anys fugien a l'exili travessant les Franqueses del Vallès. També es referia a les feines d'investigació sobre els fets de la Guerra Civil a les Franqueses i de com l'objectiu és ara trobar les persones que van acabar en camps de concentració, tant a França com a Alemanya.
Justament, l'equip de memòria democràtica de l'Ajuntament ha identificat darrerament tres veïns de les Franqueses de qui es té constància que van ser deportats a camps de concentració nazi. Són Martí Ferrer Juanola, Daniel Baró Rius i Remigio Málaga. Fins ara no hi havia cap franquesí identificat perquè tots els arxius i registres només assenyalaven el lloc de naixement dels deportats, i no s'havia tingut en compte els municipis de residència. Des de fa un temps, l'Ajuntament investiga per mirar de trobar persones que van viure a les Franqueses i van ser deportades als camps de concentració.
En la commemoració del bombardeig, el president del Memorial Democràtic, Jordi Font, va reconèixer la feina que s'està fent a les Franqueses, amb el suport de la Generalitat, per treure a la llum fets amagats per la dictadura durant molts anys i en la recuperació de la memòria històrica i democràtica. "Aquests actes de memòria són útils per prendre consciència dels desastres que poden comportar els conflictes bèl·lics i per fomentar cultures i polítiques a favor de la pau i dels drets humans", deia Font.
José Antonio Aguilera, primer tinent d'alcalde, insistia que encara queda camí per fer i que l'Ajuntament està disposat a fer-lo tot, perquè "els municipis tenim la responsabilitat de fer memòria i de teixir democràcia". En aquest sentit, deia Aguilera, "continuarem fent recerca i també divulgació; és important que les noves generacions coneguin uns fets no gaire llunyans que van passar aquí, al seu entorn".
A l'acte de commemoració del bombardeig van participar-hi també alumnes de l'Institut El Til·ler, que van explicar l'experiència dels seus avis i besavis durant la guerra. L'acte va finalitzar amb l'ofrena floral al monòlit de la plaça de l'Ajuntament per part d'Amical Mauthausen; del Consell Comarcal del Vallès Oriental; del Memorial Democràtic; dels ajuntaments de Granollers, la Garriga i Canovelles i dels grups municipals.
Més activitats
També en els actes de commemoració del bombardeig, aquest dissabte (20 h) es representarà al Casal Cultural de Corró d'Avall l'obra Els darrers dies de la Catalunya republicana, de Terra Teatre i dirigida per Marc Hervàs. L'obra és una narració verídica d'uns dies dramàtics viscuts per l'escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili, quan la guerra entra en fase culminant amb l'ofensiva final de Franco contra Catalunya.
Multitud de temes connecten els anys 30 amb l'actualitat: les relacions entre Catalunya i Espanya, els èxodes per Europa i la por a la pèrdua de la pròpia identitat. Rovira i Virgili narra, en primera persona, el viatge sense retorn que va fer amb la seva família i diverses personalitats polítiques i culturals fins a França.