2021 i 2022, els dos anys amb menys precipitació de les últimes quatre dècades

L'any passat va ser el més càlid des que es tenen registres, amb una anomalia de +2 graus al Vallès Oriental

Societat

El pantà de Vallforners, molt sec l'octubre passat
El pantà de Vallforners, molt sec l'octubre passat

Redacció

El 2022 va ser el segon any més sec dels últims 37 anys a Granollers i rodalia, només per darrere de 2021. Segons les dades de precipitació recollides per Josep Lluís Albarracín, un meteoròleg aficionat de Corró d'Avall, durant tot l'any van caure a les Franqueses 356 litres/m2, el segon registre més baix des del 1989, només per darrere dels 338 l/m2 de l'any anterior. Aquests dos registres queden molt lluny de la mitjana vallesana dels darrers 35 anys, de 586 l/m2.

El mes que més precipitació va registrar va ser el març, amb 120 litres/m2 –un terç de l'aigua caiguda durant tot l'any–, seguit de l'agost, amb 88 l/m2. I cinc mesos de l'any van registrar quantitats inferiors als 10 litres/m2. Van ser febrer (1 l/m2), juny (6), juliol (3), octubre (5) i novembre (7). En total va ploure 49 dies dels 365 de l'any, mentre que l'any anterior, encara més sec, va ploure només 45 dies.

El 2018 i 2020, en canvi, van ser dos anys molt plujosos, amb 67 i 62 dies de pluja i un total de 901 i 877 l/m2 recollits, respectivament.

A diferència d'anys anteriors, la pluja del 2022 va ser més "mal repartida", amb llargs períodes de sequera i tempestes sobtades que, en un sol dia, aporten grans quantitats d'aigua. Així, el dia amb la màxima precipitació registrada l'any passat va ser el 12 de març, amb 45 l/m2, un 12,6% del que va ploure en tot l'any.

Albarracín explica que cada cop és més evident l'efecte del canvi climàtic en la meteorologia. "Fa 20 anys plovia més o menys igual cada mes, amb alguna variació, però ara cau tota la pluja de cop després de moltes setmanes en què no cau ni una gota". Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el Vallès Oriental va ser una de les comarques amb un dèficit d'aigua més gran, amb percentatges inferiors al 50% del valor climàtic de referència.

L'any més càlid

Pel que fa a temperatures, el 2022 ha estat l'any més càlid registrat mai al Vallès Oriental i també a Catalunya, segons el balanç del SMC. La temperatura mitjana anual ha superat el rècord dels 18ºC al prelitoral. L'anomalia climàtica ha estat de +2ºC de mitjana al Vallès i +3ºC al Montseny.

De fet, de maig a desembre, tots els mesos han estat els més càlids des que es tenen registres, amb diverses onades de calor i temperatures màximes que van fregar els 40ºC. Segons el SMC, la freqüència d'onades de calor estivals i d'episodis càlids d'hivern va en augment i serà habitual a Catalunya les pròximes dècades.

Edicions locals