La Diputació estudiarà alternatives a la conservació de Can Giralt

El diputat d'Infraestructures de la Diputació, Pere Pons, ha visitat l'Agroquímica del Vallès

Societat

La Diputació estudiarà alternatives a la conservació de Can Giralt
La Diputació estudiarà alternatives a la conservació de Can Giralt

Redacció

La Diputació de Barcelona estudiarà les possibles alternatives d'ordenació i conservació de l'entorn de Can Giralt per ajudar a clarificar el futur d'aquest edifici històric, situat al nucli de Corró d’Avall i afectat pel pla urbanístic del Sector UA21.

Aquest estudi arriba després que la Diputació hagi lliurat a l’Ajuntament l'esborrany de l'informe del nivell de protecció actual de l’edifici, elaborat a petició de l'Ajuntament. L’informe reconeix els valors històrics i socials de Can Giralt, però no considera que tingui un valor arquitectònic rellevant, de manera que deixa la porta oberta a actuar-hi. En aquest sentit, apunta com a vàlides diverses fórmules per preservar-ne la memòria històrica: des de rehabilitar l’edifici perquè esdevingui un equipament públic, fins a documentar-lo i enderrocar-lo per transformar urbanísticament tot l’entorn.

Aquest dimarts, l'alcalde, Francesc Colomé, i el regidor d'Urbanisme, Jordi Ganduxé, han visitat Can Giralt acompanyats del diputat d'Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, i el gerent de Serveis d'Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic, Joan Closa. En la visita, la delegació de la Diputació ha pogut conèixer de primera mà l'actual situació de l'edifici, també conegut com a Agroquímica del Vallès per l’activitat industrial que s’hi du a terme actualment, i ha pogut parlar amb el propietari de l’edifici.

Es tracta d’una nau de 600 metres quadrats situada entre els carrers Sant Antoni, Sant Joaquim i Verge de Montserrat, a Corró d’Avall. Va ser rehabilitada i adaptada com a mercat municipal l’any 1936, i des d’aleshores ha tingut diversos usos, públics i privats. Durant la Guerra Civil va servir com a magatzem i punt de distribució de productes de les col·lectivitzacions alimentàries i agrícoles.

Tot i que Can Giralt figura en l’Avanç del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric Arquitectònic de les Franqueses del 1985, on consta que es troba en “bon estat de conservació”, finalment no va ser inclòs al document definitiu del pla, de l’any 2000, i va quedar exclòs de protecció. Actualment, l’edifici està afectat pel pla d’urbanització del Sector UA21 i, segons el projecte que hi havia fins ara, no es preveia conservar-lo.

No obstant això, alguns col·lectius i grups municipals han reclamat que l’edifici sigui recuperat, es faci compatible amb el desenvolupament urbanístic del Sector UA21 i pugui esdevenir un equipament públic. Abans de prendre la decisió definitiva, però, l’Ajuntament ha demanat a la Diputació que estudiï la viabilitat del sector i proposi alternatives d'ordenació i conservació de l'entorn de Can Giralt.

Edicions locals