Emili Botey fa retrospectiva de la seva obra pictòrica a la galeria Artemisia

Les peces recopilades permeten conèixer les etapes pictòriques de l'artista i les seves obres principals

Cultura

L'exposició mostra les etapes pictòriques que han format part de la trajectòria de l'artista
L'exposició mostra les etapes pictòriques que han format part de la trajectòria de l'artista | Emili Botey

Àgata Lasheras

El granollerí Emili Botey recopilarà en una exposició una àmplia obra pictòrica, desenvolupada des dels anys 60. La inaugurarà el divendres 20 de gener (20 h) a la galeria Artemisia de les Franqueses. La mostra retrospectiva agruparà les obres per les etapes pictòriques que ha treballat l'artista en ordre cronològic, de manera que el recull permetrà conèixer Botey i aprofundir en el seu món creatiu i la seva pintura.

Els inicis de l'artista

Emili Botey va néixer a Granollers l'any 1938. Als anys 60, sense formació artística prèvia, va iniciar l'activitat artística de manera autodidacta. Amb inspiració del corrent impressionista, Botey va practicar la pintura a l'aire lliure o pleinairista per retratar els paisatges del Vallès Oriental. L'artista es descriu com a "pintor local", i defineix el concepte com aquell qui "no ha estat capaç de traspassar límits geogràfics propers".

Des del 1980 fins a l'any 2012, l'artista va formar part de grups de pintors vallesans que compartien entre ells l'art per nodrir-se els uns dels altres. Per fer-ho, es reunien a pintar i, en finalitzar les obres, posicionaven els cavallets en cercle i compartien els resultats obtinguts. Els seus referents més propers van ser pintors com Bartomeu Serret, Joan Pagès, Julio Viñeta i Donat Puig. Segons Botey, aquesta etapa va ser clau en la seva carrera com a pintor. 

Recorregut pictòric de Botey

L'exposició retrospectiva es divideix en les sis etapes principals que han format part de la trajectòria artística de Botey. La primera comprèn els inicis de l'autor i inspiracions que no ha deixat mai, i inclou tots els quadres d'arrel impressionista de l'artista. 

Recollint aquest testimoni, també hi ha la segona agrupació de quadres de la mostra, pintats entre el 1980 i el 1993. Es tracta de la pintura a l'aire lliure i l'etapa en què el granollerí executava activitat artística grupal, i realitzava també exposicions a Granollers i rodalia. Seguint el curs de l'exposició, es trobarà l'etapa de pintura caragolada, en què la pintura evoluciona cap a un model expressionista, simplifica formes i fa ús de tonalitats més vives. La pintura abstracta, la següent etapa, va ser una inquietud artística que Botey va portar al llenç l'any 1995 i que encara no ha deixat de banda. 

Les dues darreres etapes, molt relacionades entre si per la tècnica emprada, són les d'obra gràfica digital. Des del 2005 fins a l'actualitat, l'artista va voler jugar amb aquesta manera de crear art tant de manera abstracta com figurativa, i va incorporar també una modalitat anomenada giglée –impressions artístiques–.

Reflexions del present

Emili Botey, amb motiu d'aquesta exposició, s'ha permès recordar els seus inicis i fer algunes reflexions del món actual. L'artista descriu els antics "paisatges idíl·lics" del Vallès, i el contrast d'aquests amb "una activitat industrial que millora en gairebé tot, excepte en el seu paisatge que, als nostres ulls, es deteriora en adquirir cada cop un to més urbà".

L'exposició estarà oberta al públic fins al 25 de febrer i es podrà visitar els divendres a la tarda, els dissabtes al matí i durant la resta de la setmana amb cita prèvia.

Edicions locals