Es reprèn la recerca del muntanyenc franquesí desaparegut a Béjar

Fa tres dies es va suspendre la recerca pel mal temps, però la pressió de la família i l'entorn ha fet replantejar la decisió

Societat

Es reprèn la recerca del muntanyenc franquesí desaparegut a Béjar
Es reprèn la recerca del muntanyenc franquesí desaparegut a Béjar

La pressió de la família de José Antonio Martínez, l'excursionista franquesí desaparegut a la serra de Béjar, a Salamanca, ha fet efecte. Dimarts es va reprendre la recerca de l'home, de qui no es tenen notícies des del 29 de desembre, quan va sortir tot sol a fer una ruta de muntanya. L'operatiu de recerca es va suspendre fa tres dies arran del mal temps a la zona –boira baixa, fort vent i previsió de fortes precipitacions–, ja que, segons la Guàrdia Civil, els serveis d'emergències no podien treballar de manera prou segura.

Segons va explicar la mateixa família, la Subdelegació del Govern a Salamanca –responsable dels operatius de rescat– els va informar que la recerca no es reprendria fins al febrer o fins al moment en què es pogués "tornar a organitzar un operatiu de diversos dies en condicions de certa seguretat". Aquesta aturada va causar indignació a la família i l'entorn del José Antonio, que va iniciar una recollida de firmes al portal Change.org per demanar que continués la cerca. En només tres dies, de fet, més de 4.000 persones van donar-hi suport.

També l'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, subratllava a través de les xarxes "la importància de continuar amb aquests treballs de seguida que les condicions meteorològiques ho permetin", i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, assegurava que des del Govern s'intentaria que es revoqués la decisió de suspendre la recerca i continuessin els treballs per trobar l'excursionista desaparegut.

Fa uns dies, els familiars del José Antonio lamentaven la manca de mitjans i el baix nombre de persones mobilitzades, i anunciaven la creació d'un grup d'ajuda per coordinar els voluntaris que volguessin col·laborar amb la recerca i "fer avergonyir així totes aquestes personetes i personatges que prenen decisions tan greus basades en si és rendible o no la vida d'una persona". Els familiars denunciaven que l'administració els havia deixat "sols" i que depenien només dels voluntaris per continuar buscant-lo.

Tot plegat ha fet que finalment la Subdelegació del Govern a Salamanca s'hagi replantejat la decisió i hagi reprès aquesta setmana l'operatiu de recerca, amb un "ampli dispositiu de persones i mitjans", inclòs un helicòpter i agents de Protecció Civil. Segons confirmava dimarts la mateixa filla del José Antonio, Carla Martínez, "més de 100 persones, entre professionals d'emergències i voluntaris, han tornat a rastrejar la zona aquesta setmana", fet que els fa estar "contents i esperançats" als seus familiars i amics.

Ruta de muntanya

El José Antonio, veí de les Franqueses de 45 anys i treballador de l'Hospital de Mollet, va anar a passar les festes de Nadal a Ceclavín, el poble de Càceres d'on és originària la seva dona. El 29 de desembre al matí va sortir ell sol a fer una ruta entre el Travieso i el cim del Calvitero, a 2.400 metres d'altura, i des d'aleshores no se n'ha tingut cap notícia. La principal hipòtesi amb què treballen els equips de rescat és que el José Antonio es va refugiar en algun lloc de la mateixa muntanya mirant d'esquivar el mal temps.

Edicions locals