La vila, els amics i la família homenatgen Ramon Turon

Un acte a Bellavista recordarà les múltiples aportacions d'aquest creador

Cultura, Societat

Una de les obres de Ramon Turon, publicades a TuronArt
Una de les obres de Ramon Turon, publicades a TuronArt | TuronArt

El mestre, historiador i artista Ramon Turon va morir l’any passat i des d’aleshores el seu fill Daniel ha estat treballant per organitzar-li un reconeixement ciutadà que finalment es farà realitat. Dissabte (18 h) tindrà lloc al Centre Cultural de Bellavista una exposició d’homenatge en el marc d’un acte que, fidel a l’esperit inquiet de Turon, també inclourà altres ingredients gràcies a la col·laboració d'amics.

El públic serà rebut amb una degustació de vi, per cortesia de l’establiment Ostrya Celler del Ferrer. A continuació, Daniel Turón farà la presentació de l’acte, titulat Creativitat i educació, i tot seguit el mag Ismael Garcia regalarà uns números d’il·lusionisme i el pintor, poeta, cantautor i agitador cultural Joan Vinuesa farà una lectura poètica.

La música posarà el punt final, amb Lumpen Romanços de Josep Soley i el saxofonista Raül Reverter amb un ensemble del Taller de Músics integrat per Enric Castelló, Xavi Figuerola, Jordi Gaspar, Hugo Guerrero i Alejandro Vallina.

La mostra de pintura es podrà visitar fins al 31 de desembre.

Un creador amb moltes facetes

Ramon Turon va ser un personatge polifacètic i amb molts i variats interessos: docent, historiador, arqueòleg, artista plàstic, poeta, prestidigitador, polemista i músic ocasional.

Havia estudiat magisteri i des del barri barceloní de Gràcia on havia nascut es va traslladar a la Garriga i amb posterioritat a les Franqueses, on va ser mestre a l’Escola Joan Sanpera i Torras i al CEIP Bellavista-Joan Camps. Se’l recorda per fet d’utilitzar metodologies innovadores, dinàmiques participatives i treballs col·laboratius en grup.

En paral·lel, va cursar la carrera d'Història i va dur a terme un estudi de les Franqueses des dels seus orígens, publicant algunes monografies d’història local. El fruit de 20 anys de troballes arqueològiques, juntament amb una selecció personal amb 47 obres de pintors avantguardistes catalans donades a les Franqueses el 2006 –amb noms com Antoni Tàpies, Rafael Bartolozzi, Joan Pere Viladecans, Francesc Fornells Pla, Jaume Muxart o Jordi Mercadé– conformen la col·lecció històrica que duu el seu nom.

En l’àmbit artístic i creatiu, a la dècada dels 70 va formar part del grup Viento Amigo; va publicar obres poètiques com Nadala Happening i Mirall rebec (1981), Poema d'aldarull (1983) i Amor, la mort ens ha trencat el món (1988) i el recull de relats 12 contes estranys (2018). A finals de la dècada dels 80 va traslladar la seva residència a Granollers, on va ser integrant del grup Associació d'Artistes Moderns de Granollers, cofundador del col·lectiu els Is-Arts, amb el que va fer diverses exposicions i el 1996 va participar en el Festival de Trobadors i Joglars de Granollers.

Una altra de les grans passions de Turon era l’il·lusionisme. De fet, durant els anys 80 i 90 i juntament amb el seu pare, va idear, crear i comercialitzar més d’una vintena de jocs de mans artesans, fabricats per ells mateixos a la botiga familiar ubicada a la plaça de la Virreina de Gràcia.

A més de col·leccionar cartells, llibres i jocs antics, va publicar el llibre Taller de ilusionismo (2002), amb jocs propis, i va dissenyar, entre altres objectes, una capsa de màgia. El mes passat el seu fill va cedir aquestes dues peces, per ser exposades al Gran Museu de la Màgia que l'il·lusionista Xevi regenta a Santa Cristina d'Aro.

Daniel Turon manté el web TuronArt, un museu virtual a través del qual es pot recórrer l’obra del seu pare, a més d’un compte d’Instagram (@turonart) en el qual també difon la seva obra.

Edicions locals