Les Franqueses demana una llamborda Stolpersteine per recordar un veí deportat a Mauthausen

Arran d'un projecte de recuperació de la memòria històrica, s'està seguint la pista d'aquest home que va sobreviure al camp d'extermini

Societat

'Stolperstein, pedra que fa ensopegar', és un projecte artístic dissenyat per Gunter Demnig
'Stolperstein, pedra que fa ensopegar', és un projecte artístic dissenyat per Gunter Demnig

Arran d'una investigació en el marc d'un projecte de recuperació de la memòria històrica, l'Ajuntament de les Franqueses ha demanat a la Generalitat col·locar una llamborda Stolpersteine al municipi en memòria d'una persona deportada que va viure a les Franqueses. Des del consistori ja s'han iniciat els contactes amb el Memorial Democràtic, que ha demanat l'adhesió de l'Ajuntament al projecte per ple –a la sessió de novembre s'aprovava per unanimitat–.

L’Ajuntament ha impulsat una investigació sobre persones que van patir els estralls de la guerra. Segons aquestes investigacions, hi ha, com a mínim, una persona que va viure a les Franqueses i que va ser deportada al camp de concentració de Mauthausen, a Àustria, d’on va sortir viva.

Durant el mes de novembre, l'equip tècnic que porta el projecte s'ha reunit amb la seva família per poder aportar més informació i refer el recorregut que va fer des que va marxar de les Franqueses, així com quin va ser el seu destí en sortir del camp de concentració. També està en contacte amb l’entitat Amical de Mauthausen per recopilar més dades sobre el seu recorregut.

De la informació que s'ha recollit fins ara es desprèn que va marxar al front des de les Franqueses cap a Montsó. Des d’aquí se li perd la pista, però se sap que va ser empresonat durant la Segona Guerra Mundial al Frontstalag 141, a Vesoul, a França, des d’on surt en tren cap a Mauthausen el 6 d’agost de 1941. Finalment, arriba al camp de concentració d'Àustria el 8 d’agost de 1941 i en surt amb vida el dia 5 de maig de 1945.

Actualment, des de l’Ajuntament s’està investigant per poder refer el trajecte d’aquest veí de les Franqueses des que va marxar del municipi i saber cap a on es va traslladar una vegada va sortir del camp de Mauthausen. Una investigació que també es portarà a terme conjuntament amb l’entitat Amical de Mauthausen i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

El projecte artístic de Gunter Demnig

Stolperstein, pedra que fa ensopegar, és un projecte artístic dissenyat per Gunter Demnig (Berlín, 1947). El maig de 1996 a Berlín es van col·locar les primeres. Dedicades a persones jueves residents al barri de Kreuzberg víctimes del règim nacionalsocialista. S’instal·len davant la darrera residència on va viure en llibertat la persona.

Des de llavors, cada Stolperstein ret homenatge a una víctima del nacionalsocialisme, no només a persones assassinades, sinó també als supervivents. Es tracta del projecte més gran descentralitzat de memòria. Les llambordes disperses per tot Europa i més enllà –també al Vallès Oriental–, i permeten copsar la magnitud de la tragèdia. En comptes de números, parlen en primera persona, amb noms i cognoms.

Cada llamborda és única i es fa a mà de manera especial, precisament, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. Per això, actualment, hi ha una llista d’espera d’uns tres anys per rebre-la.

Edicions locals