Multitudinària Festa de la Mongeta del Ganxet a Llerona

Tretze participants presenten 17 plats en el 10è Concurs de cuina, que va comptar amb Lestlie, Ada Parellada i Sílvia Candelich com a jurat

Societat

Leslie, d'Els Sírex, a la Festa de la Mongeta del Ganxet
Leslie, d'Els Sírex, a la Festa de la Mongeta del Ganxet

Centenars de persones van passar diumenge per les Antigues Escoles de Llerona amb motiu de l'11a edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet, que des de fa més d'una dècada combina tradició, cultura popular, gastronomia i cuina catalana en una mateixa jornada. Un cop més, la festa va ser una exhibició de tradició i de gastronomia, així com dels costums i dels productes de la pagesia del municipi. Les Franqueses té una producció de 50 hectàrees d'aquest preuat llegum, 30 de les quals es produeixen a Llerona.

Entre les activitats programades hi va haver una actuació castellera dels Xics de Granollers, sardanes amb els Sardanistes Franquesins i la Cobla Premià, una cercavila i ballada dels Gegants de les Franqueses i una mostra del ball de l'espolsada a càrrec de la comissió de la festa major de Corró d’Avall. A més, la cuinera Ada Parellada va fer una exhibició de cuina i es va servir un tast de mongetes cuinades pel restaurant Casa de la Mestra.

Com a novetat, aquest any la festa va ampliar-se al dissabte anterior a la tarda amb propostes per acostar la feina del camp a joves i a famílies i fomentar així que la tradició no es perdi entre les noves generacions. Entre d'altres, hi va haver un mercat de segona mà, amb parades de roba, joguines i llibres, a més d'una xocolatada, una exhibició d'Els Encendraires i tallers familiars a càrrec l'associació Camper Club Ganxet, que col·labora en l'organització de la festa des de fa més de cinc anys.

A banda de les activitats de cultura popular també es va celebrar el 10è Concurs de Cuina de la Mongeta del Ganxet. En total, tretze participants van presentar 17 plats: 14 en la categoria d'adults i 3 en la juvenil. Els plats van ser valorats per Ada Parellada, el cantant Leslie d'Els Sírex i Sílvia Candelich. Els guanyadors van ser Joan Vilaret, amb Esmorzar d'un dia de fred (1r premi adults); Ricard Padreny, amb Falafel d'empedrat (2n premi adults); Júlia Valls, amb Mousse de mongetes amb múltiples esferificacions (1r premi juvenil); i Carles López, amb Hummus de mongetes amb cruixent (2n premi juvenil).

A la tarda també hi va actuar l'actor Joan Pera, que va fer un aplaudit monòleg d'humor.

Edicions locals