El projecte fotogràfic i literari de Clara M. i Clàudia Clavell

Les dues franquesines inauguren diumenge la mostra 'Absència present'

Cultura

Clara M. Clavell i Clàudia Clavell, a Marata
Clara M. Clavell i Clàudia Clavell, a Marata | Clàudia Clavell

La Teresa Parera, l’àvia de la periodista cultural Clara M. Clavell va morir el 2017, deixant buida la casa familiar de Can Torrassa, una de les masies històriques de Marata. Clavell estava molt unida a la seva àvia, a qui considerava com una segona mare i la casa, un refugi. “Era una de les persones més importants de la meva família. Vaig tenir-hi una relació molt especial i propera, no la típica d’àvia i neta, que em feia sentir nena i adulta a la vegada. A més, era una dona molt forta i tossuda, i m’emmirallava molt amb ella”.

Un temps després d’aquella desaparició, la fotògrafa de Corró d'Avall Clàudia Clavell –sense parentiu, tot i compartir cognom– va proposar a la Clara formar part d’un projecte titulat Memento, en el qual retrata persones amb els seus objectes més estimats.

Seduïda pel tipus de fotografies que fa la Clàudia, la Clara va acceptar l’oferiment i de seguida va tenir clar que, per a ella, l’objecte amb significat era una casa sencera, can Torrassa. És així com ha nascut l’exposició fotogràfica Absència present, que diumenge (18 h) es presenta al públic a les antigues escoles de Marata.

Totes dues van acordar que farien una sessió fotogràfica a la casa, cada estació de l’any, durant un any sencer. L’ull fotogràfic de la Clàudia va captar les habitacions, els racons i els ambients costumistes, però sobretot va fixar-se en els petits detalls: les claus al pany, els terres, el rellotge, els interruptors o les fotos de carnet de quan els avis eren joves. “Són fotografies bastant metafòriques, en general”, explica la Clara.

Les imatges de la mostra es complementen amb textos seus, on es barregen records i sentiments. “Em dirigeixo a ella i són bastant íntims, però crec que qualsevol persona s’hi pot sentir reflectida”, admet la Clara. A través d’aquesta experiència ha pogut fer present a l’àvia absent, omplir un buit. Per bé que reconeix que “no trobaré una persona en aquest món boig amb l’autenticitat que tenia ella”.

La presentació comptarà amb la projecció d’un vídeo realitzat per David Rueda i una peça musical d’Andreu Roqueta amb veu en off d’Alba Gibert. “Tot han sigut regals, coses que han anat sorgint de persones que s’han afegit al projecte”, comenta la Clara, il·lusionada. Un sentiment que es pot allargar si, com es preveu, l’exposició pot itinerar a altres espais. De moment, es podrà visitar els dies 4, 11 i 18 de desembre, d'11 a 13.30 h.

Edicions locals