Tot a punt per a una nova edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet

Dissabte i diumenge se celebrarà a les Antigues Escoles de Llerona l'11a edició de la festa, cada cop més coneguda arreu

Societat

Tot a punt per a una nova edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet
Tot a punt per a una nova edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet

Com cada darrer diumenge de novembre, aquest cap de setmana arriba a Llerona una nova edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet, que enguany s’ampliarà un dia més al calendari, amb activitats dissabte a la tarda. L’esdeveniment combina la feina al camp amb la cultura popular, i, sobretot, posa en valor un dels valors gastronòmics més rics del territori: la mongeta del ganxet.

“Les Franqueses, i especialment Llerona, és la capital mundial de la mongeta del ganxet”, remarca l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé. “Aquest és el diamant que tenim aquí, i per això volem i necessitem conservar-lo”. També la presidenta del Consell de Poble de Llerona, Montse Vila, destaca la relació històrica d’aquest cultiu amb el poble, i la regidora de Promoció Econòmica, Sònia Tena, subratlla la voluntat de transmetre tot aquest coneixement popular als més joves.

Pel que fa a les activitats, enguany la festa començarà dissabte a la tarda amb propostes per acostar la feina del camp a joves i a famílies i fomentar així que la tradició no es perdi entre les noves generacions. Entre d’altres, hi haurà un mercat de segona mà, amb una cinquantena de parades de roba, joguines i llibres, la majoria locals, a més de tallers familiars a càrrec l'associació Camper Club Ganxet, que col·labora en l'organització de la festa des de fa més de cinc anys. “També farem una xocolatada, un sopar popular a la carpa i una mostra de foc amb el Cabró i els diables Els Encendraires”, explica Salvador Domínguez, president de l’entitat, qui també apunta que la festa acabarà a la nit amb la música de Lola Van Dj Truck.

L’endemà, diumenge, la festa arrencarà al matí amb la trobada de representants de la producció, la restauració i l’empresariat del sector, i amb la fira de productes de proximitat i mongetes del ganxet. També hi haurà un espai central per a la batuda, garbellada i tria de mongetes, i una àmplia mostra de cultura popular i tradicional, amb l’actuació dels Xics de Granollers, els Sardanistes Franquesins i la Cobla Premià, la cercavila i ballada dels Gegants de les Franqueses i una mostra del ball de l’espolsada a càrrec de la comissió de la festa major de Corró d’Avall.

Aquest any, el concurs de cuina arriba a la 10a edició de la mà de la cuinera Ada Parellada –que farà un showcooking (16 h) just abans del lliurament de premis, i de Leslie, membre del grup de rock Els Sírex. També hi haurà l'animació del Patge Ganxet, i l'actor de cinema i teatre Joan Pera tancarà la festa a partir de les 17 h amb el seu espectacle.

Menys producció

Les Franqueses té una producció de 50 hectàrees d’aquest preuat llegum, 30 de les quals són a Llerona. En aquests camps se solen collir uns 1.500 kg per hectàrea, el que suposa una collita de 75.000 kg de mongeta del ganxet a les Franqueses. Malgrat això, la collita d’enguany es preveu una mica més tardana i més baixa per la forta calorada d’aquest estiu i, sobretot, per la falta d’aigua. “La calor va fer caure la flor de la mongeta en el moment de la floració, i també hi ha hagut afectacions per l’aranya roja”, lamenta el productor Esteve Rodoreda.

Edicions locals