El TSJC envia a judici el diputat vallesà Josep Maria Jové

L'ex-alt càrrec d'Economia està processat per desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets

Política

Josep Maria Jové i Lluís Salvadó
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó

El TSJC ha conclòs el sumari i ha dictaminat l'obertura del judici oral contra el diputat vallesà Josep Maria Jové per la seva actuació en els preparatius de l'1-O quan era un ex-alt càrrec del Departament d'Economia. Jové està processat per desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i revelació de secrets.

Jové, ex-alt càrrec del Departament d'Economia el 2017, va ser inicialment investigat pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que va obrir la primera gran causa contra els preparatius de l'1-O i va ordenar la detenció i escorcoll del 20 de setembre del 2017. Temps més tard, quan feia temps que Jové ja havia estat elegit diputat al Parlament, el cas contra ell va passar al TSJC, ja que era aforat.

La sala civil i penal dona per conclosa la instrucció de la causa, tot i que Jové havia demanat que el CNI, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra informessin si l'havien espiat, quan ho havien fet i què n'havien obtingut, i que se li entregués una còpia del mòbil que li van intervenir en ser arrestat el 2017. També demanava que s'incorporessin a la causa tota la documentació d'Instrucció 13, del mateix TSJC i del Tribunal de Comptes en referència al cas. En una interlocutòria, la sala desestima les pretensions, confirma el tancament del sumari i dona tres dies a la defensa per si vol presentar recurs.

Sobre Jové, el TSJC va concloure, en acabar la instrucció, que el delicte de prevaricació es basa en el conveni entre Economia i l'Idescat per accedir a dades del cens per només elaborar el cens electoral per al referèndum independentista. També deia que el delicte de malversació, tot i que s'hagi jutjat al Tribunal Suprem sense la presència de Jové, també es pot aplicar a aquest processat, perquè formava part del control de la despesa de la Generalitat.

A finals de juny del 2020, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, l'altre diputat investigat pel mateix cas, van pagar 1,6 milions d'euros de fiança gràcies a les aportacions de la caixa de solidaritat.

Edicions locals