L'Ajuntament estudia la substitució de 5.000 punts de llum per tecnologia led

La mesura forma part d'un paquet d'accions pensades per reduir la petjada ecològica del municipi en un context d'emergència climàtica

Societat

El viver d'empreses, a Corró d'Avall, compta des d'aquest estiu amb un parc fotovoltaic a la coberta
El viver d'empreses, a Corró d'Avall, compta des d'aquest estiu amb un parc fotovoltaic a la coberta

Implantar tecnologia led a l'enllumenat públic, instal·lar plaques fotovoltaiques als equipaments municipals, habilitar punts de càrrega per a vehicles elèctrics i reduir la despesa dels equipaments municipals són alguns dels projectes en què ha començat a treballar l'Ajuntament de les Franqueses per reduir la petjada mediambiental del municipi i contribuir així a frenar el canvi climàtic.

Des de fa un temps, l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible marca bona part de les accions de govern, tal com recull el Pla d'Actuació Municipal (PAM) per al període 2020-2023. El PAM dedica un dels seus eixos a vetllar per un creixement urbà sostenible i a minimitzar l'impacte mediambiental que genera el municipi, i és en aquest context que darrerament s'han impulsat mesures com el Pla Estratègic de la Bicicleta –que en la primera fase preveu enllaçar els principals equipaments municipals, relligar els cinc pobles del municipi i fer un recorregut pedalable que connecti amb els municipis limítrofs– o els projectes de pacificació del trànsit a Marata, Llerona, Corró d'Amunt i Can Calet, a Corró d'Avall.

Ara ha començat l'estudi i el desenvolupament de quatre noves mesures que van des del canvi de lluminàries a la via pública fins a la millora de l'eficiència energètica als equipaments municipals, passant per la instal·lació de plaques fotovoltaiques o de punts de càrrega per a cotxes elèctrics. Sobre l'enllumenat públic, l'Ajuntament estudia substituir les aproximadament 5.000 lluminàries que hi ha als espais públics del municipi per tecnologia led. Aquest canvi suposarà una inversió aproximada d'1,5 milions d'euros, i permetrà disminuir la despesa en potència i energia elèctrica. Al canvi de lluminàries se sumaran els sistemes de regulació que permetran la gestió astronòmica dels horaris d'encesa i apagada i l'adaptació de la intensitat de la il·luminació mitjançant la reducció del flux segons les necessitats.

Pel que fa a la instal·lació de plaques fotovoltaiques als equipaments municipals, a l'estiu ja es va habilitar un parc solar fotovoltaic a la teulada del viver d'empreses per fer que l'equipament sigui autosuficient pel que fa a consum elèctric. Les plaques també abastiran la nau de la brigada d'Obres i Serveis per a la càrrega d'un vehicle elèctric, i els excedents abastiran els edificis de Can Ribas. A més, el municipi ja disposa d'altres instal·lacions generadores per subministrar energia verda a altres edificis municipals, com la pèrgola de la plaça de l'Espolsada, que abasteix l'Espai Can Prat. Ara, s'ha començat l'estudi per crear un mapa que permeti la implementació de renovables a la resta d'edificis municipals.

Punts de càrrega de vehicles elèctrics

Una altra de les actuacions per donar compliment a l'Agenda 2030 preveu la creació de cinc estacions de càrrega per a vehicles elèctrics a la via pública, tal com va avançar Som fa uns mesos. Aquests punts subministraran a 10 vehicles alhora i se situaran a la plaça de l'Espolsada, l'aparcament de l'estació de Rodalies de Bellavista i la zona esportiva municipal de Corró d'Avall. L'explotació de les estacions es farà per la via de la concessió i l'Ajuntament rebrà el 3% dels ingressos bruts anuals que generin per a l'empresa adjudicatària.

Finalment, pel que fa a la reducció de la despesa dels equipaments municipals, l'Ajuntament aposta per optimitzar l'eficiència energètica dels equipaments per reduir-ne els consums. Per aconseguir-ho, actualment s'estan implementant les mesures que marca el Reial decret llei 14/2022, que preveu temperatures màximes de 19° per a la calefacció i de 27° per a la refrigeració. També, la programació i l'automatització de l'encesa i de l'apagat de l'enllumenat i dels sistemes de climatització dels edificis.

Edicions locals