La Festa de la Mongeta del Ganxet de Llerona s'ampliarà al dissabte 26

L'11a edició del certamen se celebrarà a les Antigues Escoles de Llerona el 26 i 27 de novembre

Societat

Una imatge de la Festa de la Mongeta del Ganxet de 2019
Una imatge de la Festa de la Mongeta del Ganxet de 2019

Llerona celebrarà el diumenge 27 de novembre l'11a edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet. En aquesta ocasió la festa anirà més enllà del diumenge i també celebrarà activitats el dissabte anterior a la tarda. Les activitats pretenen arribar a joves i famílies per acostar la festa i la feina del camp i aconseguir que la tradició no es perdi entre les diferents generacions.

Així, si l'any passat la festa va introduir la celebració de tallers per aprendre a batre, garbellar i triar les mongetes del ganxet, així com per potenciar l'ús d'aquest llegum als fogons, aquest any hi haurà per primera vegada –dissabte, de 16 a 20 h– un mercat de segona mà amb unes 40 parades de roba, joguines o llibres a càrrec de l'associació Camper Club Ganxet, que ja divendres al vespre haurà fet una trobada d'autocaravanes i campers per escalfar motors per a la festa, amb activitats, tallers i jocs de taula. També dissabte hi haurà un sopar popular de pícnic (21 h), una mostra de foc amb el Cabró i el Grup de Diables Els Encendraires (21 h), i música amb Lola Van dj (22 h).

Com és habitual, diumenge serà el dia de la cultura popular, amb l'actuació dels gegants, els castellers i amb una ballada de sardanes. També es prepararan els plats del tradicional concurs de cuina de la mà de la cuinera Ada Parellada i de Leslie, membre del grup de rock Els Sírex i empresari restaurador (d'11 a 13 h).

La Festa de la Mongeta del Ganxet tindrà un espai reservat als representants de la producció, la restauració i l'empresariat del sector, que faran una llotja a primera hora per vendre aquest llegum. Hi actuarà també el Patge Ganxet (13 h), i tothom qui vulgui podrà acompanyar el tast de mongetes amb botifarra, aigua i vi.

Finalment, l'actor Joan Pera serà l'encarregat de tancar l'11a Festa de la Mongeta del Ganxet (17 h), una festa consolidada al municipi i que defineix les Franqueses, i especialment Llerona, com la capital del conreu d'aquest llegum.

Edicions locals