Germán Chocero, revelació del 'slam' i veu poètica del segle XXI

Nascut a Granollers i resident a les Franqueses, presenta a Corró d'Avall el llibre 'Del mar al infierno'

Cultura

Germán Chocero durant la seva participació en les semifinals del 10º Campeonato Nacional Poetry Slam España, celebrat l'any passat a Saragossa
Germán Chocero durant la seva participació en les semifinals del 10º Campeonato Nacional Poetry Slam España, celebrat l'any passat a Saragossa

Germán Chocero va néixer a Granollers fa 19 anys i actualment resideix a les Franqueses. Des de ben petit es va sentir molt atret per les classes de plàstica i per les funcions de teatre escolar, però sense habilitats per pintar, cantar o ballar –com ell mateix confessa– es va refugiar en l’escriptura com a mitjà d’expressió. Que aquells primers textos de prosa poètica podien ser el seu camí ho va descobrir ben aviat, quan amb només 15 anys va participar en el primer taller de slam, competicions de poesia oral convertides en un veritable fenomen que mou a un públic fidel. I des d’aleshores ja no ha parat.

El 2018 edita el fanzine Golondrinas, comença a prendre part en sessions de micro obert i un any més tard s’inscriu per primera vegada en el Slam Poetry Santako, una competició mensual de poesia oral i escènica en què els participants interpreten els seus textos a l'escenari. Aquella temporada va aparèixer gairebé cada mes, i també a cites similars a altres poblacions, com Sant Boi.

Fins que el confinament per la pandèmia atura tota activitat. Com a alternativa, Chochero decideix organitzar i presentar la Cuarentena Poetry Slam, una competició en línia que arribarà a tenir quatre edicions i que aplegarà slammers de diferents comunitats.

El 2021, tot just un any després de començar la seva carrera universitària, centrada en l’art i el disseny, debuta a la Poetry Slam Barcelona al CCCB i, en paral·lel, s’alça amb el premi al concurs literari Lletres Joves, convocat per l’Ajuntament barceloní, i publica el llibre d’artista Susurros.

Arran d’aquestes aparicions –algunes disponibles a YouTube–, les contractacions comencen a arribar i Chocero idea l’espectacle Del mar al infierno, adaptació escènica d’un poemari amb el mateix nom que divendres (19 h) presenta a Espai Can Prat de Corró d’Avall, en el marc del cicle Escenifica’t.

L’activitat del jove poeta no s’atura. Ja és un dels finalistes de la Poetry Slam Barcelona 2023 i ha participat en la coproducció d’Amalgama, una exposició que inclou activitats relacionades amb la poesia com a llenguatge a hibridar amb les altres arts.

L’autor explica que la seva poètica es pot veure “afectada” per moltes influències, “des de les accions de Marina Abramović, les cançons de The Smiths, passant pel so del metro i fins i tot les pel·lícules pop del Disney Channel”, per bé que es declara un gran admirador de l’obra de Leopoldo Maria Panero. “La meva poesia està banyada d'una foscor dolça que es mostra a través d'una àmplia paleta de colors i poemes molt diversos que, així i tot, semblen anar sempre junts”.

Edicions locals