Sal-CUP denuncia davant Antifrau la junta de govern de les Franqueses

El grup municipal diu haver detectat "diverses irregularitats" i "falta de transparència" en la concessió de la residència per a gent gran projectada a Bellavista

Política

La regidora de Sal-CUP, Eva Navarrete
La regidora de Sal-CUP, Eva Navarrete

El grup municipal de Sal-CUP ha denunciat davant Antifrau la junta de govern de les Franqueses per suposades irregularitats i falta de transparència en la concessió de la residència per a gent gran projectada a Bellavista. De fet, el grup també ha presentat queixa per “opacitat” al Síndic de Greuges.

Segons expliquen des del grup municipal, el mes de març la junta de govern local va modificar tot un model de gestió de la residència per a gent gran que es projecta fer a Bellavista, “assumint unes competències que no li corresponen, sinó que corresponen al ple”. La junta de govern local justifica aquesta potestat per una delegació de competències que només li permetia resoldre incidències o errades.

Per a Sal-CUP, aquesta modificació del model de gestió comporta una “notable reducció de les contraprestacions de servei a què s'obligarà l'empresa quan la residència entri en funcionament, una rebaixa d'exigències que perjudica l'interès públic i que s'hauria fet sense aportar cap justificació clara ni motivada amb criteris objectius, en un procés apressat, amb dèficits i errors, i molt poc transparent”.

A més, segons afirmen, el text de la modificació conté indicis que fan sospitar que el nou contingut s'hauria reproduït parcialment copiant d'un catàleg o memòria d'un centre ja existent, com si s'estigués fent a mida, perquè a banda d'incoherències d'estil i redacció, recull algun requisit ja previst en una altra part del plec i algun altre que fins i tot entra en contradicció amb la normativa vigent.

D’altra banda, la queixa presentada al Síndic de Greuges al setembre se centra en els obstacles amb què es troben els grups de l’oposició a les Franqueses per falta de transparència en general, un impediment que els obliga constantment a haver de reclamar la intervenció de la Comissió de Garantia d'Accés a la Informació Pública (GAIP).

Amb aquesta denúncia a Antifrau, Sal-CUP vol aclarir també si el plec de clàusules es podria haver redactat a mida de l’única empresa que s’ha presentat al concurs i que finalment n’ha resultat l’adjudicatària –L'Onada–, “cosa que comportaria un frau en la licitació”. La formació fa notar que la directora general d'aquesta empresa és també la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), i que “l'alcalde no només ha expressat haver tingut contactes amb aquesta persona, sinó que públicament ha fet saber que l'aportació del milió d'euros és una petició explícita d'uns grans operadors per tal de fer rendible el projecte”.

Sal-CUP lamenta la situació i que cap dels regidors dels tres grups municipals que donen suport al projecte “no hagin volgut escoltar les advertències formulades al ple”. I alerten: “La intervenció d'aquestes administracions superiors acabarà costant encara més diners a les arques públiques en forma de recursos, temps i esforços que caldria estar invertint en allò que veritablement és competència municipal, com és l'atenció i acompanyament de la gent gran a domicili”.

Edicions locals