La taxa de subministrament d'aigua pujarà un 3,5%

L'alcalde defensa que les Franqueses és un dels municipis de la comarca amb l'aigua més barata

Societat, Política, Economia

La taxa de subministrament d'aigua pujarà un 3,5%
La taxa de subministrament d'aigua pujarà un 3,5%

El ple de dijous també va aprovar –amb els únics vots a favor de JxLF i PSC– un increment del 3,5% de l’ordenança que regula el servei municipal de proveïment, subministrament i distribució d’aigua per a l’exercici 2023. D’acord amb un estudi de l’empresa concessionària –Agbar–, calen 313.000 kw/h per impulsar l’aigua al municipi, de manera que “cal adaptar els increments de preu de l’energia aquestes dades”.

Segons la regidora de Serveis, Marta Sánchez, la concessionària proposava apujar la taxa un 4,2% per compensar els increments de preu de l’energia. No obstant això, per no repercutir tot aquest import als veïns, l’Ajuntament ha decidit incrementar el preu de la taxa un 3,5%, com la resta d’impostos i taxes locals per al 2023, mentre que la resta del cost l’assumirà l’Ajuntament.

Per a Rafa Bernabé (IEC), “l’empresa concessionària accepta contractes deficitaris per no renunciar al monopoli de la gestió de l’aigua al territori, i passat un temps justifica un increment de costos”. També denunciava que l’Ajuntament “no té el control de la situació, no sap quants clients té la companyia ni quin és el consum d’aigua que es fa al municipi”, i per això reclamava “un estudi seriós sobre el servei que justifiqui les variacions de costos sense haver de fer augments generalitzats d’impostos”.

Amador Doncel (Cs) afirmava que en un context econòmic complicat com l’actual la pujada d’impostos a empreses i veïns no ajuda, i que hi ha altres fórmules per mantenir preus. “Per exemple, pagant per consum i no per tram”, deia. També demanava estudiar les fuites d’aigua de les canonades per evitar pèrdues.

Eva Navarrete (Sal-CUP) reclamava reunions ordinàries de seguiment entre els tècnics municipals i l’empresa concessionària per controlar, millorar i fer propostes sobre el servei, unes reunions que “no es fan mai”, deia. “Per això s’acaba repercutint sobre el ciutadà allò que l’Ajuntament no fa bé”. A més, Sal-CUP també demanava treballar un pla de sequera i tenir-lo en compte en moments com aquest.

I la regidora no adscrita Dolors Amaro denunciava que “les pujades de preu recauen sempre sobre els mateixos”, i instava l’Ajuntament a “fer alguna cosa més” per evitar que es talli l’aigua a qui no la pot pagar”.

L’alcalde tancava el debat recordant que les Franqueses té “aigua de qualitat a un preu barat”, i que és un dels municipis de la comarca amb els preus més baixos. “I ningú no es queda sense aigua, perquè hi ha una partida propera als 7.000 euros per a emergències socials, per evitar talls de subministrament als més vulnerables”, deia.

Edicions locals