Impostos i taxes locals pujaran un 3,5% l'any que ve a les Franqueses

El govern justifica l'augment per la forta inflació i l'escalada de preus de l'energia i l'oposició els retreu l'elevat nivell d'inversions previstes

Societat, Política, Economia

Els impostos i les taxes locals pujaran un 3,5% l'any que ve a les Franqueses
Els impostos i les taxes locals pujaran un 3,5% l'any que ve a les Franqueses

La majoria d’impostos i taxes municipals pujaran un 3,5% l’any que ve a les Franqueses. Així es va aprovar dijous en el ple municipal –amb els únics vots a favor de JxLF i PSC–, en què es va debatre la modificació de les ordenances fiscals per al 2023. Serà el cas, per exemple, dels impostos sobre béns immobles (IBI), activitats econòmiques (IAE) i increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, taxes com la del cementiri, concessió de llicències, subministrament d’aigua, ocupació de la via pública o per a la gestió de residus, i preus públics com el de la prestació del servei d’atenció domiciliària.

Tot i això, hi ha alguns tributs que queden exclosos de l’increment generalitzat del 3,5%. Per exemple els impostos sobre els vehicles de tracció mecànica i sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), que estan limitats per llei.

La regidora d’Hisenda, Montse Vila, justificava els increments de les ordenances pels costos extraordinaris que tindrà l’Ajuntament l’any que ve. Entre d’altres, per l’increment salarial dels treballadors municipals, l’ampliació de plantilla, la pujada dels tipus d’interès i, sobretot, per l’augment del preu dels subministraments d’energia. “La inflació acumulada de l’últim any és del 8,5%, força per sobre de l’increment que s’ha previst aplicar en els tributs municipals”, deia Vila, qui xifrava en prop de 400.000 euros els ingressos extra que suposaran aquest increment.

La regidora també destacava que “s’actualitzen un 3,5% les taules de tarifació social pel que fa als llindars de renda i el valor cadastral dels béns dels beneficiaris”. En la modificació de les ordenances també hi ha canvis en el redactat, la clarificació de la informació de cara al contribuent i adaptacions a normatives sectorials, com les bonificacions en l’IBI o la instal·lació de sistemes d’energia solar.

Rebuig de l’oposició

Des de l’oposició, Rafa Bernabé (IEC) afirmava que “és erroni pensar que tothom tindrà un increment salarial o d’ingressos del 3,5%”, i que, més enllà dels impostos locals, “als ciutadans també els apugen els preus dels aliments i dels subministraments”. També apuntava que “no hi ha res que justifiqui el cafè per a tots ni aquesta xifra d’augment”, i que “hi ha coses que l’Ajuntament sí que pot controlar” amb relació a l’escalada de preus, com “fer menys inversions de les previstes”.

Per a Amador Doncel, de Cs, en un moment com l’actual caldria “alleugerir les càrregues fiscals a famílies i empreses i reduir despeses supèrflues”. “Com a mínim s’haurien de congelar taxes i impostos, o, com han fet altres ajuntaments, rebaixar l’IBI”, afirmava. En aquest sentit, proposava congelar aquest impost i també els de vehicles d’emissions zero, i taxes com la d’ocupació de via pública per part de terrasses de bars i restaurants.

Eva Navarrete (Sal-CUP) considerava “injust repercutir sobre els ciutadans unes previsions fetes a l’engròs”, i assegurava que “hi ha moltes idees per reduir costos i consums, com invertir en plaques solars a tots els equipaments o crear comunitats energètiques”. I la regidora no adscrita Dolors Amaro s’afegia a aquests arguments i proposava de fer un “llibret de recomanacions i mesures d’estalvi”.

La factura de la llum, disparada

Per justificar l’increment d’impostos i taxes, l’alcalde, Francesc Colomé, explicava com s’han disparat els costos energètics: “La factura de la llum del 2021 va ser de 440.000 euros. La previsió per aquest any és de 660.000 euros, i al pressupost de l’any que ve hem de preveure 1,1 milions només per a electricitat: llums d’equipaments i enllumenat públic”. “I això sense comptar el gas, el gasoil i altres despeses previstes”, deia. “Ens toca prendre decisions per responsabilitat. Voldríem no haver d’apujar impostos, però hem de fer quadrar els números, i hi ha coses, com l’augment de preus de l’energia, sobre els quals els ajuntaments no poden fer-hi res”, concloïa.

L’increment del 3,5% s’afegeix al del 2,9% que ja es va aplicar sobre els tributs del 2022. A partir d’ara s’obre un període 30 dies per a la presentació d’al·legacions abans de l’aprovació definitiva de les ordenances.

Edicions locals