Aitana Bonmatí entrena amb l'equip formatiu de l'AE Ramassà

L'equip està format per dones refugiades i va tenir lloc el Dia Internacional de la Nena, l'11 d'octubre

Esports

Aitana Bonmatí entrena amb l'equip formatiu de l'AE Ramassà
Aitana Bonmatí entrena amb l'equip formatiu de l'AE Ramassà | AE Ramassà

La jugadora del FC Barcelona Aitana Bonmatí, col·laboradora d’Uhncr-Acnur i de la Fundació FC Barcelona, va visitar amb motiu del Dia Internacional de la Nena –dimarts 11 d'octubre– un entrenament de l’AE Ramassà, equip de futbol format per dones refugiades que reben suport de la Fundació. La visita d’Aitana s’inscriu en el marc de l’aliança entre el FC Barcelona i l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que es va formalitzar el mes de juny passat.

El Ramassà és un club format per 35 dones refugiades, sol·licitants d’asil i migrants a Catalunya, que es va formar al maig del 2021 i que compta amb el suport de la Fundació FC Barcelona en el marc del projecte europeu SPRING. El seu objectiu és afavorir la integració de dones refugiades de diferents nacionalitats, edats i contextos, generant una xarxa d’ajuda i vincles a través del futbol mitjançant la metodologia SportNet de la Fundació del FC Barcelona.

Aitana, nominada per segon any consecutiu a la Pilota d'Or, va poder conversar amb les integrants de l'AE Ramassà, que li van transmetre com l'esport els ajuda a forjar noves amistats i els està ajudant en el procés d'integració. “M'agrada perquè he fet amigues i hi puc parlar. Jugar a futbol em fa sentir feliç i tinc més energia després d'entrenar i parlar amb altres dones com jo”, explicava Svitlana, que va arribar al març a Barcelona fugint de la guerra a Ucraïna.

També Fereshteh Rafat, periodista refugiada de l'Afganistan, aprofundia en els efectes positius que l'esport té tant en la salut física com mental, generant vincles entre elles: “Jugar al futbol amb Ramassà té dos efectes per a nosaltres: el primer és que ens ajuda a integrar-nos a la comunitat. El segon és que sabem que no estem soles. Aquí totes som refugiades i tenim el mateix nivell de vida, totes tenim problemes semblants”.

La migcampista blaugrana també va poder xerrar amb les refugiades de l'AE Ramassà sobre els reptes i les barreres que afronten les dones tant al món de l'esport, com en molts altres contextos socials: “Sé que totes vosaltres heu tingut camins difícils. Al final som dones i tenim moltes adversitats al camí, però mereixem els mateixos drets i també liderar el món”, afirma Aitana Bonmatí.

Durant l’entrenament, Aitana va lluir la nova samarreta blaugrana, que porta el logotip d'Acnur al dors als primers equips masculí i femení de futbol i de l'equip Fundació Barça Genuine durant les properes quatre temporades, gràcies a l'aliança entre el FC Barcelona i l'Agència de les Nacions Unides. Un missatge de solidaritat amb els més de 100 milions de persones que s'han vist forçades a fugir de casa seva.

En el marc de l’aliança, la Fundació FC Barcelona contribueix amb 400.000 euros per temporada a quatre projectes d’ACNUR a Colòmbia, Uganda, Turquia i Malàisia (100.000 euros per projecte). Així mateix, fa donacions en espècie (valorades en 100.000 euros per temporada) de material esportiu del FC Barcelona, a més de posar a disposició l'experiència i els coneixements de professionals esportius de la Fundació.

Edicions locals