Per què es formen tempestes a l'estiu?
El contrast de temperatures ha portat diverses tempestes aquest agost al territori
Lina Aguasca, vallesana i gran aficionada a la meteorologia, apropa als lectors dels diaris Som* de forma mensual les imatges relacionades amb els fenòmens meteorològics més rellevants de cada mes. També la podeu seguir a les seves xarxes @meteosantfost.
Una tempesta és un fenomen que es caracteritza per la presència de dues masses d'aire de diferents temperatures. Aquest contrast tèrmic fa que l'atmosfera quedi inestable, provocant pluges, vents, llamps, trons i a vegades també calamarsa.
Però, per què es formen tempestes a l'estiu?
Les tempestes d'estiu es produeixen a causa de les altes temperatures, que escalfen el sòl, l'aire i en conseqüència l'ambient. L'aire calent que és més lleuger, tendeix a ascendir, és quan entra en contacte amb una massa d'aire fred que produeix que el vapor es condensi ràpidament formant gotetes i plogui.
Aquest contrast de fred i calor fa que s'originin les tempestes, que solen ser d'una hora aproximadament i molt intenses.
Com podem saber si les tempestes són a prop?
El llamp ens pot donar alguna pista sobre si és a prop la tempesta o no.
Hi ha una fórmula bastant senzilla que consisteix a veure'l calcular quant temps passa fins que se sent el tro.
El llamp es veu en el mateix moment que es produeix. En canvi, el tro es trasllada a la velocitat del so, és a dir, a 340 metres per segon i triga una mica més a arribar. Un quilòmetre de distància equival a tres segons.
Tenint en compte aquesta fórmula, si passen 3 segons des que es veu el llamp fins que se sent el so, significa que la tempesta està a un quilòmetre, si passen sis segons, estarà a dos quilòmetres, i així successivament.
Les imatges van ser preses des de Sant Fost de Campsentelles durant la tempesta del passat 17 d'agost.