Blancs i Blaus tornen a competir

Granollers recupera la festa i viurà més de 200 actes entre el 20 i el 28 d'agost

Societat

Blancs i Blaus tornen a competir
Blancs i Blaus tornen a competir

Aquest any, amb més ganes que mai de sentir els acords de La Guimbada, Granollers viurà la festa major del 20 al 28 d'agost, amb la recuperació després de dos anys pandèmics perduts, no només de l'activitat al carrer sense restriccions, sinó també de la competició de Blancs i Blaus. L'essència d'una festa que, a banda del ritual de les proves puntuables, fa una exaltació de la participació i proclama guanyadora la colla que més anima la ciutadania a fer gresca.

Així, la festa grossa granollerina tornarà a superar les 200 activitats, tot i que amb una lleugera disminució respecte a les darreres edicions prepandèmiques, segurament perquè ha estat la festa major que s'ha hagut de treballar amb menys temps, ha reconegut la regidora de Cultura, Maria Villegas. Amb tot, l'esforç col·lectiu –de la comissió de festa major (formada per Blancs, Blaus i Ajuntament) i les entitats de la ciutat– ha permès sumar al programa oficial 206 actes que, segurament, s'ampliaran gràcies a les activitats sorpresa de les colles.

L'alcaldessa, Alba Barnusell, deia que "retorna la festa als carrers de Granollers després de dos anys molt complicats, que no han estat gens fàcils per a les entitats i les colles", a qui agraïa la feina.

La gresca recupera així els espais del centre, de manera que les places de la Porxada, l'Església i Perpinyà seran els escenaris principals de les activitats de les entitats, mentre que el parc Torras Villà acollirà els espectacles familiars, com el de l'Always Drinking, així com les havaneres i la multitudinària paella popular.

Precisament, a la Porxada tornaran les imatges genuïnes i emotives de la festa de la ciutat, començant pel repte i el pregó de Blaus, com a guanyadors de la festa major 2019. Ja el primer cap de setmana, cultura popular  hi serà ben present amb la cercavila de lluïment i l'arribada a la plaça, amb els grups i elements festius de les colles que procuren l'animació de la ciutat. Un dels moments més especials per a les entitats de cultura popular, però, serà el dijous, precedint el pregó, amb l'emocionant pilar caminat dels Xics, i els balls del Colom, els capgrossos, el Drac i el ball de Giravoltes recuperat pels gegants de la ciutat.

Així, després d'una desena de jornades en què la ciutat es tenyirà de blanc i blau –i es tornarà a viure l'estirada de corda i el concurs de rajolers, entre altres proves icòniques–, la Porxada tornarà a prendre protagonisme el darrer diumenge de la festa a la nit, quan, aquest any sí, l'speaker etern Pep Callau cridarà des del balcó de l'Ajuntament, davant l'expectació de centenars de persones aplegades a la plaça de la Porxada, "i la guanyadora de la Festa Major de Blancs i Blaus 2022 és la colla dels…". L'espera per esvair el dubte valdrà la pena.

Villegas, a més, destacava una mirada local a la programació amb moltes propostes de la ciutat i la comarca, compaginat amb "grups de l'escena nacional", com les actuacions a l'avinguda del Parc de Lildami, Fundación Tony Manero i Jazzwoman, i Quim Masferrer al Teatre Auditori.

La festa també restableix la botiga física a la Casa de Cultura Sant Francesc, tot i que també manté la virtual engegada en pandèmia. I novament, el Punt G vetllarà perquè la gresca de Blancs i Blaus sigui lliure de violències masclistes i LGTBIfòbiques. 

Edicions locals