Arrenca la festa major de Marata amb l'obra 'Diner (molt) negre' i una nova edició del Maratafolk

Dissabte al vespre actuaran a la plaça de Marata Gemma Humet i Toti Soler, i a la nit serà el torn de Mediterrània Band i La Troupe

Cultura

Gemma Humet i Toti Soler, protagonistes de la primera part del Maratafolk 2022
Gemma Humet i Toti Soler, protagonistes de la primera part del Maratafolk 2022

Després de la festa major del barri Bellavista, arriba el torn de Marata. Aquest nucli rural enceta divendres cinc dies de gresca i tradicions per acomiadar el mes de juliol. La peculiaritat és que el programa està dividit en dos caps de setmana consecutius.

De moment, en aquesta primera tongada, l’acte inaugural serà la representació de l’obra de teatre Diner (molt) negre al Centre Cultural de Marata (22 h) Es tracta d'una adaptació –signada per José Luis Martín i dirigida per Josep Maria Farnés– de l'obra original del dramaturg anglès Ray Cooney, una comèdia que explica com la canvia la vida a un personatge que ensopega amb un maletí de la màfia russa amb una gran suma de diners.

L’endemà dissabte arriba una de les cites que cada any atreu més públic de la comarca i més enllà: una nova edició –la número 19– del Maratafolk, el festival de música popular i d’arrel que va néixer l’estiu de 2002 per iniciativa d’un grup de joves del poble. Aquesta edició s’havia de celebrar el fatídic 2020, però la pandèmia ho va impedir i ara l’expectació és més que evident. Per tot plegat, s’ha preparat un programa ambiciós.

La primera part (20 h) tindrà dos grans protagonistes, la veu de la cantautora terrassenca Gemma Humet i la guitarra del vilassarenc Toti Soler. Després de vuit anys de col·laboració artística continuada la parella presentarà el seu primer disc i espectacle plegats, Petita festa, que dona nova veu a poetes catalans i francesos com Joan Salvat-Papasseit, Boris Vian, Jacques Brel, Joan Vinyoli, Maria Mercè Marçal i, molt especialment, Ovidi Montllor. 

El tradicional sopar popular amb botifarrada (21.30 h) farà de pont cap a la segona meitat, de caràcter més festiu. A partir de la mitjanit, tindrà com a convidats dos grups en clau comarcal.

Mediterrània Band, veïns de la Garriga, presentaran el seu primer disc d’estudi, Tambala, publicat l’any passat gràcies a una campanya de micromecenatge. La seva translació al directe és explosiva i es combina amb un grapat de versions ben triades.

La nit es tancarà amb la ballaruga de la Troupe, una nova banda a mig camí entre el Vallès, el Maresme i Mallorca, formada arrel del confinament amb el ferm propòsit de retornar els balls a les places i carrers. El sextet també arriba amb un primer risc sota el braç, Festisme, tot un manifest de mestissatge folk amb cançons que van de la rumbia vallesana al vals i del reggae a la ranxera, servits amb un directe fresc. Bona prova d’això és el seu single La ballada, enregistrat a Sant Celoni i convertit en tota una declaració d’intencions.

La setmana vinent, entre altres propostes, hi haurà el cros popular, el monòleg de fel Faixedas, un concert d’havaneres, una nova funció de Diner (molt) negre i és clar, el ball del Capgròs, l’Espolsada i el Pericó amb la Cobla Genisenca. Corró d’Amunt serà el tercer poble del municipi que celebrarà la festa major, del 5 al 7 d'agost. El seguiran Llerona, del 7 a l'11 de setembre i finalment Corró d’Avall, del 15 al 18 de setembre.

Edicions locals