S'aprova l'ordenança de protecció i tinença dels animals de companyia

Una de les novetats principals és l'obligatorietat dels propietaris de gossos de lliurar una mostra d'ADN a l'Ajuntament per fer control de femtes

Societat

Els propietaris de gossos tenen 9 mesos per lliurar a l'Ajuntament un certificat amb una mostra d'ADN dels animals
Els propietaris de gossos tenen 9 mesos per lliurar a l'Ajuntament un certificat amb una mostra d'ADN dels animals

El ple municipal extraordinari celebrat dijous va aprovar de manera definitiva l'ordenança municipal de protecció, tinença i possessió dels animals de companyia, que substitueix la normativa del 1996. El text definitiu ha estimat 12 de les 23 al·legacions presentades pels veïns i el grup municipal Sal-CUP.

Entre les propostes que s'han estimat, hi ha que no es podran deixar sols els gossos al domicili més de 24 hores seguides sense atenció per part dels propietaris en comptes de les 48 h previstes inicialment, i que la gratuïtat de l'obtenció del codi genètic es farà extensiva a tots els propietaris dels animals que, tot i no estar censats, ho facin dins dels 6 primers mesos des de l'entrada en vigor de la normativa.

Cens d'ADN

La principal novetat d'aquesta ordenança és que tots els propietaris de gossos han de facilitar a l'Ajuntament l'ADN de les seves mascotes, que permetrà identificar l'origen dels excrements i mitigar-ne la presència als espais públics urbans o rurals. Per fer-ho, els propietaris disposen de 9 mesos per lliurar a l'Ajuntament un certificat veterinari que acrediti el registre genètic (ADN) mitjançant una mostra de sang o saliva de l'animal.

Durant el primer mig any, aquest procés es farà de manera gratuïta en els centres col·laboradors que indiqui el consistori. El llistat de centres col·laboradors es publicarà en el moment d'iniciar-se el procés de recollida de mostres per tal que els veïns puguin escollir lliurement el centre que considerin més adient. Un cop exhaurits aquests 6 mesos, seran els propietaris dels gossos qui assumiran la despesa del servei d'extracció de sang o saliva, així com la taxa corresponent per obtenir el codi genètic.

Menys caques a l'espai públic

Al ple, el regidor de Civisme i Convivència, Joan Antoni Marín, defensava que "mitjançant l'ADN dels gossos podrem detectar de qui són les femtes al carrer, una queixa que sempre hi ha hagut". També l'alcalde, Francesc Colomé, recordava que aquesta mesura ja s'aplica des de fa temps i amb èxit en altres municipis, com Parets del Vallès. "El que fem és copiar i adaptar aquesta normativa, que ens ha de servir per tenir menys defecacions al carrer", deia. 

IEC, per la seva banda, preguntava com es faria el control de les deposicions i quins funcionaris se'n farien càrrec. Cs demanava que l'ordenança "sigui una eina real per acabar amb aquest problema de salut pública", i Sal-CUP demanava comptar amb el consell de la pagesia per tractar les especificitats de la normativa a l'entorn rural.

Edicions locals