Les Franqueses modificarà el Pla General per regular la instal·lació de parcs eòlics o solars en sòl no urbanitzable

La suspensió de llicències per a la instal·lació de parcs eòlics o fotovoltaics en sòl agrícola s'allargarà un any més

Societat

Les Franqueses modificarà el PGOU per regular les renovables sòl no urbanitzable
Les Franqueses modificarà el PGOU per regular les renovables sòl no urbanitzable

Les Franqueses modificarà del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) per regular la instal·lació d'energies renovables en sòl no urbanitzable. Per fer-ho, aquest estiu s'iniciaran els tràmits per fer efectiva la modificació, que haurà de ser validada per la Comissió d'Urbanisme de Barcelona. L'objectiu d'aquest procés és evitar la pèrdua de sòl agrícola en favor de la instal·lació de parcs fotovoltaics o eòlics.

Ara fa un any, l'Ajuntament va aprovar una suspensió temporal d'aquest tipus de llicències després que un grup britànic presentés un projecte per construir un parc fotovoltaic en uns terrenys agrícoles de Marata, una iniciativa que, malgrat comptar amb el vistiplau de la Generalitat, tenia dos informes desfavorables de l'Ajuntament.

La suspensió temporal de llicències ha donat a l'Ajuntament 12 mesos de marge que han servit per preparar la documentació necessària per modificar el PGOU i per abordar la qüestió amb les entitats del territori, que han reclamat mesures protectores de les zones agrícoles del municipi i mesures dissuasives als propietaris per tal que aquestes instal·lacions es facin en sòl urbà o industrial. El Consell de la Pagesia, per la seva banda, demana de limitar la instal·lació de grans centres productors d'energia fotovoltaica en sòl no urbanitzable, però admet excepcions amb els petits propietaris i amb els terrenys amb menys valor agrari.

L'Ajuntament preveu ampliar la suspensió de llicències un any més, temps durant el qual es farà la tramitació ambiental i l'aprovació de la modificació del PGOU.

Debat al ple

JxLF, PSC i Cs van tombar una moció de Sal-CUP que instava l'Ajuntament a declarar no apte per a la implantació de parcs solars tot el sòl no urbanitzable de les Franqueses per raons de seguretat alimentària i de preservació del territori agroforestal periurbà. Des de JxLF, la portaveu Montse Vila recordava que l'Ajuntament ja treballa en la modificació del PGOU, una proposta que "intentarà protegir tots els espais que tenen valor per al municipi, sigui per emergència alimentària, per temes paisatgístics o per protecció d'espècies animals o agrícoles".

Imma Ortega, d'IEC, avalava la proposta de la CUP per avançar en la protecció del territori, mentre que Paco Domínguez, de Cs, apostava per un terme mitjà: "Cal protegir el sòl agrari i alhora fomentar l'ús d'energies renovables. Per això creiem que no s'hauria d'excloure tot el sòl no urbanitzable per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, sinó només una part".

D'altra banda, en el mateix ple, JxLF i PSC també van tombar una altra moció d'IEC que demanava donar prioritat a la implantació en teulades a la producció d'energia elèctrica fotovoltaica i una nova moratòria de la instal·lació de macroprojectes de parcs solars en sòl no urbanitzable, una proposta que es votarà en un ple extraordinari el 14 de juliol.

Edicions locals