Una setantena d'espectacles omplen la nova programació de tardor d'Escena GrAn

Els diversos escenaris de Granollers i Canovelles acolliran noms consagrats, talent jove i creadors del territori entre els mesos de setembre i gener

Cultura

Diferents programadors van presentar els continguts de la nova temporada a la Sala Oberta del TAG
Diferents programadors van presentar els continguts de la nova temporada a la Sala Oberta del TAG | C. R.

Escena GrAn ja ha donat a conèixer la primera part de la programació de tardor, de setembre a gener, sota l’eslògan Deixa'm que t'expliqui una història. En total, una setantena de propostes que s’enmarquen en la celebració dels 10 anys d’aquest projecte de cartellera única per a Granollers i Canovelles. Per conduir al públic entre tota aquesta oferta, s’han dissenyat sis itineraris que unifiquen propostes de caire similar: els grans noms, les apostes segures; l’itinerari jove; l’exploratiu; l’adreçat als amants de la música clàssica i l’òpera; el familiar i el de les cites imperdibles.

La temporada aixecarà el teló al TAG el 24 de setembre recuperant en dues sessions Currents, l’espectacle de dansa, percussió i sons electrònics de la companyia israeliana Mayumaná que es va cancel·lar al mes de febrer. Pocs dies més tard, l’equipament acollirà la Nit Jove, un recorregut multiambient amb quatre disciplines diferents –teatre, música, dansa i circ– que s’allargarà fins a la mitjanit amb una sessió de dj i que clourà la celebració dels 20 anys del TAG.

Novetats discogràfiques en viu

El protagonisme musical l’encapçala l’anunciat Sergio Dalma, amb nou treball sota el braç, Alegría. De fet, les presentacions de discos seran una constant, per part de grups com Els Pets, Els Catarres, Blaumut, Ladilla Rusa, Paula Grande, Xarim Aresté, Marialluïsa  o Maria Jaume.

Hi haurà dues compareixences en clau comarcal. D’una banda la del projecte  de fusió Reggae Influence for Three Alto Saxophones (RITAS), impulsat pel músic granollerí Francesc Vidal i la cardedeuenca Laia Martínez Gelabert. I la cantautora canovellina Laura Godó tornarà al seu municipi després de quatre anys amb un nou projecte, Calle Godó. 

Finalment, tres formacions encaren gires de signe oposat. Agua Bendita es retroben per recordar els seus clàssics de fa tres dècades; The Gospel Viu Choir estan immersos en la celebració dels 20 anys als escenaris amb l’espectacle Non Stop Gospel 2.0, mentre que els històrics Falsterbo s’acomiaden del seu públic després de més de mig segle de trajectòria.

L'humor, protagonista destacat

En l’àmbit escènic sobresurten alguns muntatges amb intèrprets populars. És el cas de L’oreneta, protagonitzada per Emma Vilarasau; l’adaptació de la novel·la Los pazos de Ulloa, amb un repartiment molt cinematogràfic encapçalat per Pere Ponce, Diana Palazon, Marcial Álvarez i Francesc Galcerán i també una relectura teatral d’una novel·la d’èxit, La trena de Laetitia Colombani, amb Clara Segura per primera vegada en el doble paper d’intèrpret i de directora.

Sigui per efecte de la crisi pandèmica o no, les comèdies tindran un important pes específic. Ho són Per fi sol!, l’espectacle en solitari de Carles Sans (El Tricicle), amb la col·laboració de José Corbacho en la direcció; la producció del TNC i la companyia La Calòrica De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, que tracta sobre el canvi climàtic; el monòleg de la humorista i presentadora de televisió Sara Escudero Tiempo al tiempo; l’humor de Carles Xuriguera i Fel Faixedas (ex Teatre de Guerrilla) a Ni rastre de qui vam ser; la nova creació de la directora i dramaturga Carol López, Família impossible o l’atípica trobada familiar en clau de teatre clown Travy, protagonitzada per Diana, Oriol i Quimet Pla i Núria Solina.

També cal fer menció de Després de ToT, circ contemporani de la companyia Psirc, amb el granollerí Adrià Montaña o El gegant del pi, un monòleg de tons autobiogràfics de Pau Viñals. A Llevant Teatre L’home del vol vertical suposarà el retorn de Frederic Roda i Francina G. Ars a les tasques de direcció i en aquest mateix escenari l’associació local Hydra del Nord de teatre no professional estrenarà la seva adaptació de La ratera d’Agatha Christie. 

L’actriu i creadora granollerina Júlia Barbany, membre de la revolucionària companyia Las Huecas, serà l’artista convidada durant la nova temporada. Presentarà dos muntatges, Official presentation of the gadgets for our salvation, un primer treball en solitari sobre l’apocalipsi i el poder dels nacionalismes en format de conferència performativa, i Diversió obligatòria, una peça inspirada en el coaching motivacional de les empreses.

La veu com a denominador comú

La temporada de clàssica portarà quatre concerts de l’Orquestra de Cambra de Granollers, amb repertoris de Schubert, Haydn, Wagner  o Janáček, entre d’altres. I en col·laboració amb el Cor de Cambra de Granollers i el cor Veus, la formació que dirigeix Corrado Bolsi interpretarà el concert Les passions de Bach.

Justament pel que fa al capítol del cant coral, el cor infantil del Amics de la Unió oferirà la Missa per la pau, juntament amb l’Escolania de Montserrat, a l’església de Sant Esteve. Altres cites corals seran seran Calidoscopi i Rèquiem de Fauré del Cor de Cambra de Granollers, aquesta última amb el Cor Jove Amics de la Unió, que també serà el protagonista de Joyful!.

També continuen altres programes, com una nova edició del Cicle Carles Riera de música de cambra–amb protagonistes com Bach, Liszt, Garreta, Lindberg, Beethoven o Schumann i convidats com el pianista francès Jean-François Dichamp–; la temporada Òpera  Catalunya –amb les representacions de Don Giovanni, Madama Butterfly i Il Trovatore–; la sarsuela –amb La del Soto del Parral de l'Aula Lírica de Granollers i El dúo de la Africana de la companyia Milnotes– o La música del cel, el cicle de música sacre per a orgue a l'església de Sant Esteve.

Els amants de la dansa podran triar entre Sonoma, una creació contemporània de la prestigiosa companyia La Veronal o el classicisme d’El llac dels cignes, amb una coreografia a càrrec de l’International Ballet Company de Moldàvia.

Pels més petits

L’oferta pel públic familiar és molt àmplia, amb més d’una vintena d’espectacles que van des del cicle de nadons a les propostes a partir de 7 anys de teatre, música, circ, dansa, titelles o màgia, bona part d’aquestes dins de la programació de la Roda d’espectacles Infantils o del Festival elPetit. Sobresurt l'estrena de Bunji, la petita koala, de la companyia Festuc Teatre; l’humor gamberro de Save the temazo, del col·lectiu F.R.E.N.È.T.I.C.; el canvi d’orientació de la companyia Samfaina de colors amb Sense lluna, acabat de sortir del forn o el comiat dels històrics L’Estaquirot Teatre amb el seu classìc La pastissera i els follets.

Les festes de Nadal tornaran a portar noves representacions d’Els Pastorets de Granollers i d’El gran llibre de Nadal de la companyia Milnotes.

Més teatre, música i exposicions

Com a novetat d’enguany, Escena GrAn estableix un pont amb el festival RBLS Teatre Jove i també acull el programa pilot Lliure al territori, de la Diputació de Barcelona i el Teatre Lliure, que apropa a diversos municipis activitats no només escèniques, sinó també culturals i educatives. Sota el títol Perspectiva Futur, a Granollers es podrà veure l’adaptació del conte infantil Frank de Ximo Abadía –amb la televisiva Agnès Busquets–, l’espectacle de petit format Impossible? i la projecció de Terra baixa al Cinema Edison i dins el cicle Clàssics per a criatures.

També s’estableix una col·laboració amb el festival Panoràmic que es traduirà en dues exposicions comissariades per Andrés Hispano -al TAG i al Cinema Edison i en el concert Una nit al cinema amb David Carabén, on el líder del grup Mishima interpreta en solitari un recull de cançons sobre la influència del cinema al seu treball.

Edicions locals