Obre l'Institut de Llengua i Cultura Xinesa de Granollers

La inauguració va comptar amb la participació del cònsol general de la República Popular de la Xina a Barcelona, Zhu Jingyang

Societat

Mercè León, Alba Barnusell i Zhu Jingyang
Mercè León, Alba Barnusell i Zhu Jingyang

Granollers compta, des d'aquest estiu, amb un Institut de Llengua i Cultura Xinesa. Es tracta d'una iniciativa oficial promoguda pel Consolat de la República Popular de la Xina a Barcelona en col·laboració amb l'Escola Pia, que cedeix les instal·lacions per a l'aprenentatge de la llengua i cultura xinesa a la ciutat. Així, a partir de setembre, l'Escola Pia oferirà cada diumenge, d'11 a 16 h, un espai per a la promoció i difusió de la llengua i cultura xinesa, tant per als mateixos infants d'aquesta comunitat com per als joves autòctons que vulguin aprendre xinès.

La inauguració va incloure el descobriment de la placa identificativa del centre i una demostració esportiva i musical per part de joves xinesos residents a Catalunya. També va comptar amb la participació, entre d'altres, del cònsol general del Consolat General de la Xina a Barcelona, Zhu Jingyang; el rector de l'Institut de Llengua i Cultura Xinesa a Granollers, Lin Mao Xi; l'alcaldessa Alba Barnusell; i la directora de l'Escola Pia de Granollers, Mercè León.

León presentava l'Escola Pia com un centre "obert, proper, sensible i participatiu", disposat a "atendre la multiculturalitat" i a "obrir les portes a la diversitat", i Barnusell donava la benvinguda al nou institut a la ciutat, afirmant que Granollers és una ciutat "oberta, plural i diversa", a la qual "li agrada acollir". També remarcava que "els ciutadans de la comunitat xinesa que viuen a la ciutat són veïns amb drets i oportunitats".

Al seu torn, el cònsol xinès a Barcelona, Zhu Jingyang, expressava que "la pluralitat cultural és una finestra d'oportunitats a escala professional, tant per als xinesos com per als joves de la comunitat local", i apuntava que la cultura xinesa inclou també "ètica, virtuts i saviesa tradicional", un fet que ajuda els joves a "créixer i progressar", així com a "tenir més confiança i orgull de les seves arrels".

Llengua mil·lenària

En la inauguració també va intervenir Haifeng Hong, mestra de llengua i cultura xinesa, qui destacava l'interès creixent per l'aprenentatge d'aquesta llengua i cultura mil·lenàries. "Cada vegada hi ha més xinesos de segona i tercera generació a Catalunya, i és important que coneguin quines són les seves arrels", deia. També apuntava que "la diversitat i la multiculturalitat és el dia a dia dels nostres infants, i educar-los en aquest camí és el millor que podem fer".

A Catalunya viuen actualment gairebé 64.000 xinesos, que representen el 5,10% de la població estrangera total del país. D'aquests, uns 520 viuen a Granollers –un 5,7% del total d'estrangers residents a la ciutat–.

Edicions locals