Creix la venda de coques de Sant Joan a les pastisseries

Les més venudes continuen sent les tradicionals: de pinyons i de fruites confitades

Societat

Coques de Sant Joan a la Pastisseria Puigdomènech, al carrer Sant Roc
Coques de Sant Joan a la Pastisseria Puigdomènech, al carrer Sant Roc

Els pastissers de Granollers preveuen un Sant Joan molt bo i confien a igualar o superar el nivell de vendes del 2019, després de dos anys en què les vendes de coques van caure notablement arran de la pandèmia. Tot i que les restriccions passades van fer que es fessin coques més petites i de més varietat, aquest any tornen les coques més grans, per a grups de diverses persones.

"Es nota que la gent es torna a reunir per celebrar la revetlla en grup, i les reserves són per a coques més grans", diu Montse Puigdomènech, de la Pastisseria Puigdomènech. A més, la tradició es manté, de manera que les coques de fruita confitada i pinyons continuen sent, de llarg, les més demanades, seguides de la fullada de llardons i brioix amb crema. A més, a poc a poc també creixen les vendes de les farcides de nata, cabell d'àngel o xocolata.

D'altra banda, aquest any s'han avançat les reserves. "Com que divendres és festa, hi ha gent que marxa fora a passar el cap de setmana i s'enduen la coca des d'aquí", explica Úrsula Quesada, del forn El Racó, que fins dimarts ja havia atès 350 reserves. "Sí que hi ha més reserves, però també hi ha qui ve a última hora sense reserva prèvia", diu Puigdomènech.

Es mantenen els preus

Pel que fa als preus, enguany es mantenen o s'apugen lleugerament per l'augment de les matèries primeres, però "molt poc, al voltant d'un euro", asseguren els pastissers. De fet, aquest any el preu dels pinyons és més econòmic que el curs passat, fet que compensa l'augment d'altres ingredients, com la farina. Amb tot, les coques artesanes poden oscil·lar entre els 15 i els 50 euros en funció de la mida.

"Les coques artesanes no tenen res a veure amb les industrials, la qualitat és molt diferent", reivindica Quesada, que posa en valor les creacions artesanes i l'ús d'ingredients de primera de qualitat –farina, mantega, llet, ous i sucre–, les fermentacions llargues i l'absència de conservants. "Això fa que les coques artesanes s'hagin de consumir en dos o tres dies".

Edicions locals