L'Hospital de Granollers necessita incorporar més de 50 professionals d'infermeria

La posada en marxa de nous serveis els pròxims mesos requereixen ampliar notablement el personal necessari

Societat

L'especialitat de llevadora és una de les que més necessita ampliar-se a l'Hospital de Granollers  I  Foto: COIB
L'especialitat de llevadora és una de les que més necessita ampliar-se a l'Hospital de Granollers I Foto: COIB

L'Hospital de Granollers està immers en un procés d'estabilització de desenes de treballadors interins. Els darrers mesos s'ha obert una convocatòria general per cobrir places de diverses funcions i categories de pràcticament totes les àrees del centre, des d'urgències fins a administració, passant per farmàcia, quiròfans i hospitalització, entre d'altres. La convocatòria arriba després d'anys de reivindicacions de millora per part del personal, que arran de la pandèmia ha notat molt més les "sobrecàrregues de treball, l'esgotament i la tensió acumulada". El gruix del procés va començar al febrer i ara es troba en la fase d'adjudicació. Fins ara ja s'han cobert les places d'administració i serveis generals, i ara és el torn del personal sanitari.

"Com a comitè insistim molt en la convocatòria contínua de places, sobretot interna, per estabilitzar el personal que ara fa jornades parcials", diu Fina Sánchez, presidenta del comitè d'empresa. "I que les jornades siguin del 100%". També apunta que "per endreçar totes les places caldria fer una convocatòria cada any", ja que a l'Hospital de Granollers treballen unes 1.700 persones entre personal mèdic i de serveis.

Entre els perfils professionals més sol·licitats hi ha, sobretot, personal d'infermeria, un dèficit que també tenen altres centres hospitalaris i que durant la pandèmia s'ha acusat molt més. "Hi ha molta mobilitat de personal; les infermeres busquen llocs de treball amb millors condicions, que troben a l'atenció primària i als hospitals que depenen de l'ICS", assenyala Sánchez, qui afegeix que en algunes unitats hi ha una sola infermera per a 16 pacients, una ràtio molt baixa en comparació amb altres centres.

Això passa, per exemple, a hospitalització, traumatologia o geriatria d'aguts, amb la dificultat de trobar reforços sobretot pels torns de nit. "L'objectiu és que la ràtio sigui de 10 pacients per infermera", diu Sánchez, qui també alerta especialment de la falta de llevadores.

Saray Alen, cap d'Infermeria del centre sanitari, indica que "a l'Hospital som conscients que hem de cuidar el personal; volem que la gent estigui contenta i que les jornades siguin del 100%". També explica que darrerament s'han incorporat 36 noves professionals d'infermeria i que els pròxims mesos caldria incorporar-ne unes 50 més. Per cobrir aquestes necessitats, els darrers mesos ja s'han contractat estudiants de l'últim curs de grau com a auxiliars sanitàries, i també "hem posat un marxa un pla per captar talent, amb dues persones dedicades a la selecció de personal", diu Alen.

A més de fer difusió a les xarxes i en portals tècnics, l'Hospital també s'ha posat en contacte amb universitats, col·legis professionals i empreses especialitzades en captació de talent, per ampliar la cerca en altres comunitats i països. "Destaquem els trets diferencials del nostre hospital, on hi ha un ambient familiar i tothom es coneix", diu Alen. "Oferim la possibilitat d'incorporar-se abans d'acabar el grau, ens adaptem a les necessitats dels estudiants pel que fa als horaris i treballem la vinculació amb la institució". A més, explica, "també hem posat en marxa un projecte de mentoria per acompanyar les noves incorporacions".

Més places per a més serveis

A la mancança d'infermeres actual s'hi afegeix l'ampliació de serveis sanitaris que viurà la ciutat els pròxims mesos. D'una banda amb la recent posada en marxa del Centre de Salut Granollers, al carrer Girona, que a finals d'any obri sis quiròfans de cirurgia ambulatòria, amb diferents torns, a més d'altres serveis, com oftalmologia. També està prevista l'entrada en funcionament de l'ampliació de l'UCI de l'Hospital, amb 10 boxs nous, que requereixen molt personal especialitzat, i l'ampliació de l'Hospital que s'està executant, que tindrà un servei d'Urgències més ampli.

"Aleshores caldran més especialistes d'UCI i més d'infermeria, sobretot de l'àmbit quirúrgic i de pacient crític", alerta Sánchez, qui apunta que el nombre exacte de professionals, almenys per als quiròfans del carrer Girona, dependrà de l'activitat quirúrgica que CatSalut assigni al nou centre granollerí. Finalment, la falta de professionals també afecta dos serveis més que impulsa actualment l'Hospital alternatius a l'hospitalització, com l'atenció a domicili i l'hospital de dia.

Edicions locals