El Col·legi d'Advocats de Granollers celebra la festa del patró amb una nova imposició de togues

La mediació com a alternativa als tribunals i l'ús del català en l'àmbit de la justícia, objectius del Departament de Justícia per al nou curs

Societat

Els nous togats amb els seus padrins, divendres al TAG
Els nous togats amb els seus padrins, divendres al TAG

Quan falta només un any per celebrar el centenari de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Granollers i el Vallès Oriental (Icavor), l’entitat va celebrar divendres la festivitat del patró, Sant Raimon de Penyafort, amb un acte institucional al Teatre Auditori, en què es van imposar les togues als nous col·legiats i es va reconèixer la trajectòria dels professionals que fa 25 anys que exerceixen l’advocacia a la comarca.

El degà del col·legi granollerí, Joan Martínez, obria l’acte reconeixent a la Generalitat la seva aposta per la mediació, una alternativa als tribunals per a la resolució de conflictes que ha de tenir encara molt més recorregut, així com el paper d’ajuntaments com el de Granollers i les Franqueses en aquesta matèria.

Tot seguit intervenia Jacques Malavialle, bâtonnier del Col·legi d’Advocats dels Pirineus Orientals, qui va celebrar que l’agermanament entre el col·legi de Perpinyà i el de Granollers “posa en valor la història comuna entre la Catalunya del nord i la del sud”, i “és una oportunitat per veure com treballem i defensem els drets humans els uns i els altres”, deia. També l’alcaldessa, Alba Barnusell, reconeixia el paper de l’advocacia i el seu “compromís amb el dret i les llibertats”.

Durant la celebració es va imposar la toga a 6 nous col·legiats, persones que darrerament han passat per l’Escola de Pràctica Jurídica de l’entitat i que ara s’incorporen a l’advocacia. Oriol Forns, en nom dels nous col·legiats, afirmava que “cadascú ha de trobar el seu propi sentit, vital i professional, i valorar aquest privilegi”, mentre que Xavier Espina, en nom dels 13 col·legiats que enguany celebren 25 anys d'exercici professional, assegurava que “la vocació ha de ser el pilar fonamental de la nostra professió”.

Donatiu a REIR

Com cada any, l’Icavor fa un donatiu a una entitat vallesana per ajudar-la en els seus projectes socials. Enguany, la Fundació REIR va rebre el suport de l’advocacia amb l’objectiu de tirar endavant, després de l’estiu, un espai d’atenció a les famílies al passeig de la Muntanya. Aquest projecte s’afegirà als més de 40 que REIR desenvolupa actualment en una trentena de municipis en defensa dels drets dels infants. Dani Julià, director general de la fundació, agraïa la col·laboració i destacava els 15 anys de trajectòria de l’entitat al Vallès Oriental.

El català a la justícia

Només el 6,2% de les demandes judicials interposades a Catalunya el 2021 es van escriure en català, segons dades del Departament de Justícia. A més, en un 81,3% dels casos, els òrgans judicials no van atendre la petició de la part demandada de rebre les notificacions judicials en català, tot i tenir-hi dret. Aquestes són només algunes de les dades presentades la setmana passada sobre l’ús del català a la justícia –en regressió contínua des del 2005– i que divendres es van abordar a l’acte de l’Icavor.

Joan Ramon Puig, president dels Col·legis d’Advocats de Catalunya, i Joaquim Claveguera, secretari general del Departament de Justícia de la Generalitat, van mostrar-se preocupats per aquestes dades i demanaven de revertir la situació. “No pot ser que els advocats catalanoparlants hagin de canviar de llengua per por de veure minvat el seu dret de defensa”, deia Claveguera, qui va desgranar les accions de la Conselleria de Justícia per fomentar l’ús del català en aquest àmbit.

Finalment, el degà de l’Icavor, Joan Martínez, feia també una crida a mantenir la llengua pròpia, “sense por”, i instava tots els advocats a “formar-se sempre, dins i fora dels jutjats”, en el màxim d’àmbits possible: “en igualtat, en digitalització, en dret animal, en ciutadania...”. I concloïa: “Formar-se és important per ser bons professionals i bones persones”.

Edicions locals