La constructora Abolafio presenta concurs de creditors

L'empresa, una de les constructores més importants de la comarca, renuncia a les obres que executava a la comarca

Societat, Economia

L'empresa comptava l'any passat amb una plantilla aproximada de 120 treballadors
L'empresa comptava l'any passat amb una plantilla aproximada de 120 treballadors

Abolafio Constructors, amb seu a l'Ametlla del Vallès, ha presentat concurs de creditors, que ha resolt el Jutjat Mercantil núm. 10 de Barcelona. Segons algunes fonts, l'empresa acumula un deute de 25 milions d'euros i al voltant d'un miler de creditors estarien afectats, tant administracions com entitats bancàries i petits proveïdors.

L'empresa és una de les constructores més importants de la comarca, responsable de desenes d'obres públiques i privades arreu de l'Estat. Els últims dos anys, per exemple, Abolafio s'ha adjudicat més de 70 contractes públics d'obra amb diferents administracions per un valor de 38 milions d'euros. El 2020 va facturar més de 42 milions d'euros, i l'any passat constava que tenia 112 treballadors en plantilla.

Les últimes setmanes, l'empresa ja havia renunciat a executar bona part dels treballs que tenia adjudicats en diversos municipis. Només a Granollers i les Franqueses, Abolafio va renunciar a la reforma de les antigues piscines del Club Natació Granollers i la rehabilitació de Can Batlle, a Palou, un espai que ha de servir per fer acolliments temporals de persones en situacions d'emergència social. També a construir la rotonda i el vial previstos entre el carrer Francesc Ribas i l'aparcament de l'Hospital.

Pel que fa a les rampes que s'estan construint al carrer Carles Riba, a la Font Verda, Abolafio ha cedit l'acabament dels treballs a una altra empresa, Cosplaan Obras y Servicios, que s'encarregarà de l'obra pendent, la instal·lació de les rampes i assumirà el manteniment de les instal·lacions durant dos anys.

A les Franqueses, Abolafio també ha renunciat a urbanitzar el polígon industrial del Sector N –una obra de la qual havia estat adjudicatària juntament amb la constructora Cobra SA mitjançant una unió temporal d'empreses–, i també havia guanyat el concurs per reformar els vestidors, el magatzem i la seu social del camp de futbol de Corró d'Avall, però l'empresa no va presentar la documentació requerida en el termini previst.

L'administrador únic de la firma és Xavier Abolafio, qui havia estat durant un temps president de l'EC Granollers. Des de l'empresa argumenten que l'increment de preus no fa viables els treballs adjudicats, i apunten que tracta cada cas per separat per ajudar al màxim els promotors i proveïdors implicats. La rescissió de bona part dels contractes s'ha fet abans de presentar el concurs de creditors de mutu acord amb els ajuntaments afectats, sense possibilitat de reclamar indemnitzacions.

Edicions locals