Arrenquen les jornades tècniques de l'Ascensió per a professionals

Durant dos dies s'han compartit experiències cap a la sostenibilitat i les energies verdes i renovables

Societat, Economia

La jornada d'aquest dijous ha comptat amb la participació d'Antoni Fitó, de la Cambra, i d'Antoni Cañete, de Pimec
La jornada d'aquest dijous ha comptat amb la participació d'Antoni Fitó, de la Cambra, i d'Antoni Cañete, de Pimec

L'espai expositiu del Parc Firal sobre economia verda i circular es complementa aquest dimecres i dijous amb unes jornades tècniques. És l'anomenat EVC LAB, un punt de trobada per al coneixement, la innovació, el desenvolupament de projectes i les relacions entre professionals del sector, perquè puguin conèixer l'actualitat de l'economia circular de la mà d'especialistes de referència i compartir experiències i casos d'èxit.

Dimecres, per exemple, el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera hi van presentar el projecte conjunt BioVO, que preveu l'obtenció de biometà –un gas renovable– a partir del biogàs excedent de les seves plantes de tractament de residus. Concretament, la idea és aprofitar i convertir en energia neta els excedents que es produeixen a la planta de digestió anaeròbica i de compostatge del Consorci de Residus i a les depuradores d'aigües residuals del Consorci Besòs Tordera. "Aquesta iniciativa és un exemple de la suma d'esforços i d'estratègies compartides, d'aliances entre institucions per fer els nostres territoris més vius i sostenibles", valorava l'alcaldessa, Alba Barnusell.

El cost de l'energia

Dijous ha estat el torn de les primeres Jornades Tècniques d'Economia Verda i Circular, en què han participat el vicepresident primer de Cambra de Comerç de Barcelona, Antoni Fitó, el president de Pimec, Antoni Cañete. Aquest nou model de fira centrada en l'economia verda i circular, "converteix Granollers en un pol d'atracció que lidera reflexions sobre els canvis en l'economia, l'empresa i la sostenibilitat, i que dona un espai de participació, anàlisis i propostes en l'àmbit de l'economia verda", destacava Cañete. Per la seva banda, Fitó remarcava "la importància de la relació publicoprivada per tirar endavant les iniciatives d'economia verda". La primera sessió tècnica de la jornada ha estat un bloc de conferències sota la qüestió si l'energia és un cost que les empreses puguin gestionar, i la sessió ha finalitzat amb una taula rodona dels temes tractats i l'obertura d'un debat entre els assistents.

GR-IDEES i Ecodisseny

En la sessió d'aquest dijous també s'ha presentat la competició GR-IDEES, una proposta del GRID Granollers per connectar quatre materials (moqueta firal, bobines de cartó, porexpan i làmines de cautxú) amb la creativitat i l'emprenedoria de la comarca per tal de crear nous negocis que siguin viables tècnicament i econòmicament. A finals de novembre, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, es donarà a conèixer el projecte guanyador.

L'Agència de Residus de Catalunya també ha presentat els premis EcoDisseny, uns guardons que reconeixen productes en el mercat i en desenvolupament dissenyats, fabricats o executats a Catalunya que integrin en el seu disseny consideracions per millorar-ne el comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida. Els premis, que preveuen diverses categories, s'adrecen tant a dissenyadors com a fabricants de productes o estudiants.

Edicions locals