La Passallada, la Passada més pallassa
Cinc companyies mostraran el món del clown amb espectacles a la carretera i un de cloenda a la plaça Perpinyà
La Passada de l'Ascensió recupera la seva vitalitat amb l'espectacle de carrer que estava previst per al 2020 i que la pandèmia va estroncar. La Passallada, una Passada de nassos! és una proposta que vol omplir carrers i places de la ciutat de clowns i pallasses. Així, enguany, la Passada de l'Ascensió mostrarà el singular món dels pallassos i pallasses.
Els descendents dels anomenats bufons, personatges amb un rol social que els permetia fer sàtira de temes en molts casos prohibits a la resta de persones. Dels pallassos se'n té constància des de l'antiguitat. I a inicis del segle XX ja es parlava de les primeres pallasses.
A Granollers, els espectacles de circ que formàvem part de la programació de tardes de les festes majors d'entre els anys 60 i 70 tenien com a mestre de cerimònies Jaume Albiol i Roda, conegut com el pallasso Perico. Més tard, els pallassos Monti & Martínez van ser triats per la Colla dels Blancs com a pregoners de la festa major de 1998.
Els pallassos i pallasses poden ser grotescs, tendres, amb capacitat d'aportar noves mirades, transgressors, amb esperit crític, solidaris... Però també poden arribar a ser irreverents i provocadors. Hi ha pallassos de tota mena, però tots tenen en comú la intenció de fer riure al públic a través de la broma, l'acudit o la representació còmica.
Cinc companyies
Dissabte, de 17 a 20 h, en seran una mostra les companyies La Churri, Bergamotto, La Bleda i Black & Blue al llarg del carrer d'Anselm Clavé, entre les places Maluquer i Salvador i la Corona. Es faran dues sessions de cada exhibició. La Passada conclourà a les 19.15 h a la plaça Perpinyà amb un xou poètic final, a càrrec de Bucráa Circus.
Aquest any es compleixen 23 anys del nou format de la Passada de l'Ascensió, amb l'excepció dels dos darrers anys; de manera que aquesta serà la 21a Passada moderna. L'any 2000, s'impulsava un nou concepte de desfilada, enfocada a mostrar la cultura i el folklore popular i tradicional. Així, des d'aleshores hi han passat elements singulars arribats d'arreu, com la Moma del Corpus de València, els Capgrossos de Saragossa o els Titelles del Betlem de Tirisiti d'Alcoi.