Quatre pavellons per avançar en sostenibilitat i economia circular

L'Ajuntament organitza tallers divulgatius de les energies renovables, l'estalvi energètic i la comunitat energètica

Societat, Economia

Quatre pavellons per avançar en sostenibilitat i economia circular
Quatre pavellons per avançar en sostenibilitat i economia circular

La proposta temàtica de l'Economia Verda i Circular (EVC) es distribuirà en quatre pavellons específics, amb un centenar d'expositors organitzats per àrees temàtiques, com habitatge, mobilitat, sector agrari, alimentació, consum, energia i reciclatge. Tot plegat per fer difusió i avançar cap a l’economia circular, un model econòmic que trasllada els residus del final de la cadena productiva de nou al seu inici per ser reutilitzats com a recursos sostenibles.

A Granollers fa temps que s'hi treballa amb el projecte GRID, una plataforma al servei d’empreses i entitats per a l’ús eficient dels recursos no aprofitats i la cooperació entre empreses, que també serà present a l'EVC. Els sistemes circulars es focalitzen en el cicle dels recursos i es basen en els dissenys de llarga durada, el manteniment, la reparació, la reutilització, el reciclatge i la renovació dels materials i productes existents (així com amb la possibilitat de compartir-los), per minimitzar els recursos utilitzats i la fabricació de residus, la pol·lució i les emissions de diòxid de carboni.

Així, l'EVC s'emmarca també en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que Granollers ha subscrit i que van ser aprovats el 2015 per les Nacions Unides, "per erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre d'altres".

Activitats

La fira acollirà, a més dels expositors, desenes d'activitats vinculades a l'economia circular i aquests objectius cap a la sostenibilitat. De fet, l'Ajuntament també instal·larà l'exposició ideada l'any passat per difondre els ODS. La iniciativa també mostra què s'està fent Granollers en clau de sostenibilitat ambiental, amb projectes com la recuperació del riu Congost, la dinamització de Palou, la promoció de les energies renovables, o els projectes d'economia circular.

De fet, tot i que la fira de l'Ascensió vol ser enguany un pols d'atracció per a totes les persones del país interessades en l'economia verda, la presència de projectes de proximitat és molt rellevant, i té l'objectiu també de ser un projecte transversal que impliqui tota la ciutadania i el teixit econòmic, cultural i social de la ciutat.

"Hem fet un canvi d'enfocament que comparteixen agents públics i privats, i que ha generat sinergies i aliances per construir un territori més sostenible i compromès amb l'economia verda", explicava la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Giménez, en la presentació d'aquest nou model de fira que abandona l'oferta multisectorial per especialitzar-se –la qual cosa implica un 90% d'expositors nous–.

Edicions locals