La Fundació Vallès Oriental estrena un nou model de centre ocupacional

El nou sistema se centra més en l'atenció integral a les persones i té més en compte l'espai on es desenvolupen les activitats

Societat

Alguns dels joves usuaris del centre ocupacional de la FVO
Alguns dels joves usuaris del centre ocupacional de la FVO

La Fundació Vallès Oriental –entitat sense ànim de lucre dedicada a potenciar la qualitat de vida i la defensa dels drets de les persones amb discapacitat i les seves famílies– ha posat en marxa un nou model de centre ocupacional per a les persones amb discapacitat intel·lectual, més centrat en l'atenció integral a les persones. Segons la FVO, és "un gran pas endavant que deixa enrere el model tradicional de centre ocupacional", que fins ara dividia els grups d'activitats i teràpia en funció del dictamen que emet la Generalitat sobre si la persona requereix un servei de teràpia ocupacional (STO) o un servei ocupacional d'inserció (SOI).

El nou model ara implantat, en canvi, es basa en eixos adaptats com els perfils de les persones que s'atenen; els gustos i preferències de cada persona atesa per poder adaptar al màxim el pla d'activitats al màxim; i l'àmbit relacional, ja que es vol fomentar que els usuaris del centre se sentin còmodes els uns amb els altres.

La nova organització del centre ocupacional ha establert 19 grups, distribuïts en gent gran, gent jove, persones d'activitat prelaboral, grup mixt, grups UEA –unitat d'espectre autista– i grups UAC –unitat d'anàlisi del comportament–. Segons la FVO, en aquest nou model té molta importància l'espai on es desenvolupa cada activitat, ja que es converteix en un element terapèutic més, des del mobiliari fins a la il·luminació o els sistemes de comunicació alternatius.

"Aquest model implica un compromís i esforç de la fundació, ja que cal impulsar-lo també des d'un ambiciós pla de formació del personal d'atenció directa que garanteixi que els professionals tenen totes les eines necessàries per a poder acompanyar cadascun dels grups", diu Rafel Arderiu, director general de la fundació.

El centre ocupacional és només un dels serveis que ofereix la FVO a les persones amb discapacitat, que també disposa d'un centre especial de treball, un centre de formació i inserció, un centre d'atenció especialitzada i un centre de rehabilitació funcional, així com una àrea d'acolliment residencial, amb la residència, el servei d'habitatge i la Casa Empúries.

Edicions locals