Les Franqueses aprova un pressupost de 33,5 milions i dobla el capítol d'inversions

La venda de parcel·les del Sector N aportarà una injecció d'ingressos que es destinaran al nou pavelló, una nova comissaria i la residència de Bellavista, entre d'altres

Societat, Política, Economia

L'Ajuntament de les Franqueses aprova un pressupost de 33,5 milions i dobla el capítol d'inversions
L'Ajuntament de les Franqueses aprova un pressupost de 33,5 milions i dobla el capítol d'inversions

El pressupost municipal per aquest 2022 creix un 27,7% en relació amb l'any passat, fins als 33,5 milions d'euros. Així es va aprovar dijous al ple municipal amb els vots a favor de JxLF i PSC i els contraris d'IEC, Cs i Sal-CUP. Segons explicava la regidora d'Hisenda, Montse Vila, els objectius d'aquest pressupost són "mantenir els serveis que ofereix l'Ajuntament, millorar els aspectes de via pública i atendre el funcionament dels equipaments municipals". També apuntava que el pressupost augmenta considerablement per l'augment d'ingressos que es preveu amb la venda de parcel·les del Sector N i per les aportacions que faran altres administracions.

Concretament, pel que fa als ingressos, es preveu recaptar 11 milions d'euros en impostos directes i 0,5 milions en indirectes; 5,4 milions en taxes, preus públics i altres ingressos; 6,8 en transferències d'altres administracions i 0,5 en ingressos patrimonials. També 6,9 en operacions de capital –com la venda de diverses parcel·les industrials al Sector N– i 2,3 en operacions financeres. Pel que fa a les despeses, es preveuen 11,8 milions en béns i serveis; 8,6 milions en personal; i gairebé 2 milions en despeses financeres, transferències corrents i fons de contingència. També hi haurà 1,9 milions de despeses en operacions financeres, i un capítol d'inversions de gairebé 9,2 milions d'euros, el doble que l'any passat.

Principals inversions

Des de l'equip de govern, tant Montse Vila (JxLF) com José Antonio Aguilera (PSC) destacaven les principals inversions previstes: el nou pavelló esportiu del Sector R (4.000.000 d'euros); la nova comissaria de policia i dependències municipals (1.500.000); i les anualitats per al gimnàs de l'Escola Joan Sanpera (500.000), el pas soterrat a l'estació de Corró d'Avall (400.000) i la residència i centre de dia de Bellavista (350.000 euros).

També hi haurà una partida de 170.000 euros per a la gratuïtat de llibres i material escolar a infantil i primària; 75.000 euros per a pressupostos participatius; i 20.000 euros per a l'adequació del Casal d'Avis de Bellavista per a la instal·lació d'un caixer automàtic, així com inversions en enllumenat públic, jocs infantils, clavegueram, emergència climàtica i mobilitat sostenible, com la instal·lació de plaques solars als equipaments municipals, entre d'altres.

"Fem inversions de transformació per adaptar les Franqueses a les necessitats del futur", deia José Antonio Aguilera. "Veurem canvis importants al Sector R –on impulsarem habitatge social– i al Sector N –dels motors de l'activitat econòmica al municipi, amb més indústria i llocs de treball". El portaveu del PSC també destacava un augment de la plantilla de Serveis Socials i la Policia Local, i Marta Reche, també del PSC, insistia que el pressupost "és transformador, amb més ajudes per a les persones".

L'oposició, en contra

Els tres grups de l'oposició van votar-hi en contra, afirmant que no s'havia comptat amb ells per a l'elaboració dels comptes. Des d'IEC, Àngel Profitós criticava que l'Ajuntament "externalitzi tota mena de serveis" i que financi les inversions "amb un endeutament constant i recurrent", cosa que la regidora Vila negava: "L'endeutament no creix, perquè allò que amortitzem es destina novament a inversions", deia. Profitós també lamentava, entre d'altres, que "el consistori no rebaixi el deute bancari extern, que no destini les parcel·les del Sector N a oferir serveis per a les empreses i que pagui 30.000 euros en comissions bancàries".

Paco Domínguez, de Cs, proposava reduir "despeses supèrflues", com el "rènting de fotocopiadores", i un servei propi de recaptació i gestió d'impostos, per estalviar les despeses de gestió que ara cobra la Diputació. "Nosaltres hauríem rebaixat impostos i eixugat deute", deia Domínguez: "L'any passat teníem un deute de 13 milions, mentre que l'any 2010 era de 10 milions".

I Maria Forns, de Sal-CUP, criticava la "gran inversió en totxo i equipaments" –"potser d'aquí a un temps haurem de tancar equipaments perquè no podrem pagar-ne les despeses"–, i afirmava que "és el pressupost de la prepotència, de l'estira-i-arronsa entre els dos partits del govern i del repartiment de les quotes de poder".

Model de poble

Finalment, l'alcalde Colomé defensava que el pressupost "respon a un model de poble compartit entre els dos partits del govern", i explicava que "el municipi i l'Ajuntament han crescut molt", de manera que "cal adequar l'estructura als nous temps". Per això defensava les inversions en equipaments –"el totxo també és per a les persones", deia– i l'enfortiment de la plantilla municipal, sobretot en serveis socials i seguretat ciutadana.

Edicions locals