Josep Mayoral: 'És l'hora del relleu'

L'alcalde de Granollers ha presentat avui la seva dimissió, decidit a 'escoltar la meva família, el meu cos i viure la ciutat d'una altra manera'

Societat, Política

Josep Mayoral ha comparegut avui per explicar la seva dimissió com alcalde de Granollers
Josep Mayoral ha comparegut avui per explicar la seva dimissió com alcalde de Granollers

"Fins aquí he arribat. Tot té un final". Així començava avui l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, la seva intervenció, en què anunciava la seva dimissió al càrrec, després de 18 anys al capdavant de l'Ajuntament de la ciutat. Mayoral ha justificat la decisió amb motius personals. D'una banda, assegura que "és l'hora d'escoltar la meva família i no dir mai més no compteu amb mi el cap de setmana". També "d'escoltar el meu cos", deia l'alcalde i explicava que fa un parell d'anys em van detectar una arrítmia. "No és greu, però vaig més cansat i em costa seguir el ritme", reconeixia. Finalment: "vull viure la ciutat d'una altra manera. Després de 35 anys mirant què passa i què falta, ara vull passejar amb els meus nets amb tranquil·litat".

A més, Mayoral marxa amb la sensació d'haver tancat els compromisos adquirits. El 2019, abans de les eleccions municipals, l'alcalde argumentava que alguns temes que havia pilotat –"amb empremta personal", deia– l'havien fet decantar per tornar-se a presentar a l'Alcaldia. Es tractava del Mundial d'Handbol, "del qual hem organitzat amb èxit el 40% dels partits i la fase final"; el centre de radioteràpia, que fa uns mesos es començava a construir i que es preveu que entri en funcionament el segon semestre de 2023; el desdoblament de l'R3, ja adjudicat i que inclou la remodelació de l'estació Granollers - Canovelles i, en temes ferroviaris, "hem tancat la cobertura de la via entre Agustí Vinyamata i Josep Umbert"; la capitalitat europea d'Alcaldes per la Pau, i la residència per a gent gran, que la Covid ha fet replantejar i de la qual va assegurar que la setmana vinent podria explicar novetats.

"Els objectius prioritaris assenyalats s'han complert, però això és una petitíssima part de l'acció de govern", deia i considerava que "aquest és el millor mandat que he viscut mai, gràcies a l'esforç de les persones que m'hi han acompanyat". "S'han trobat sortides a temes molt difícils", assegurava i recordava que ha estat marcat per la Covid, per una important crisi econòmica que s'albira i, malgrat tot, "s'ha afrontat un programa d'actuació municipal molt exigent".

Un cop Mayoral explicava divendres la decisió a la militància del PSC, l'assemblea de l'agrupació local designava l'actual primera tinent d'alcalde, Alba Barnusell, com a candidata a l'Alcaldia de 2023. Així, Barnusell prendrà ja el relleu a Mayoral, que deixarà l'Alcaldia dimarts, en un ple extraordinari. Divendres, 1 d'abril, se'n convocarà un altre per proclamar Barnusell nova alcaldessa de Granollers.

Mayoral elogiava la futura alcaldessa, "valenta i jove", i el canvi generacional i de gènere que suposarà, "que serà bo per Granollers". "Ha pilotat els projectes de futur, com el pla estratègic i els projectes per als fons Next Generation", recordava, i concloïa: "És l'hora del relleu. És l'hora del canvi i no tenim temps per perdre. La ciutat no pot parar", deia per justificar la rapidesa de la seva sortida del govern des que dimarts es filtraven des de la direcció nacional les seves intencions.

"El dia 30 seré, doncs, un jubilat. Encara no he pensat què faré, només tinc clar que dinaré amb la meva família", deia davant d'una sala de plens amb presència de tot l'equip de govern, membres de l'oposició i la seva dona, a primera fila, amb qui es feia la primera abraçada després d'acabar la compareixença. La segona, amb Barnusell.

 

Edicions locals