Canadell: 'Una Catalunya independent podria ser la segona o tercera economia europea en cinc anys'

L'expresident de la Cambra de Barcelona combat el pessimisme sobre les potencialitats de l'economia catalana amb una xerrada a Granollers

Política, Economia

Àlex Sastre i Joan Canadell, dijous a la Sala Sant Francesc
Àlex Sastre i Joan Canadell, dijous a la Sala Sant Francesc

Joan Canadell, expresident de la Cambra de Barcelona i diputat al Parlament de Catalunya, afirmava dijous a Granollers, en un acte de Junts per Catalunya, que “formar part d’Espanya ensorra la nostra economia”. Ho feia apuntant que la majoria d’indicadors econòmics de l’Estat són a la cua dels països europeus, mentre que els catalans són justament a les posicions capdavanteres.

Es referia, per exemple, al nivell d’ocupació actual, al voltant del 92% de la població activa. “Som a prop de la plena ocupació, en un moment en què és difícil trobar gent qualificada per a les empreses”, deia. També assegurava, d’acord amb els estudis de la Cambra, que Barcelona és la quarta ciutat europea en instal·lació d’start-up, la principal del món en organització de congressos professionals i que Catalunya ocupa un lloc destacat en economia i societat digital. “Estem al nivell dels països nòrdics, entre els cinc primers d’Europa, i sense tenir un Estat que ho impulsi”. En aquest sentit, recordava que “els catalans paguem en impostos 52.900 milions d’euros cada any, mentre que la Generalitat només en gestiona 38.000”.

Canadell insistia que l’economia catalana és una de les més dinàmiques d’Europa, amb una gran diversificació empresarial i amb una gran capacitat exportadora, sobretot en els sectors químic, farmacèutic i agroalimentari. “Catalunya és la primera regió del sud d’Europa en inversions estrangeres, i la setena de tot el món”, afirmava. “És cert que hi ha algunes deslocalitzacions, sobretot d’empreses de poca qualitat que busquen costos de producció més baixos, però alhora cada vegada hi ha cada vegada més inversions de qualitat a Catalunya, d’empreses d’alt valor afegit”. I seguia: “El 2019, per exemple, hi havia dues inversions empresarials internacionals a Catalunya cada setmana, la majoria tecnològiques”. “I en deu anys hem passat de tenir 3.000 multinacionals a tenir-ne 9.000”.

Superar les crisis

Amb aquestes dades, Canadell combatia el desànim que sovint generen els moments de crisi i les “informacions interessades”, sobretot d’aquells que “ens volen fer creure que l’economia catalana perd dinamisme”. “Madrid, per exemple, ha crescut molt els últims anys, però ho ha fet a costa d’altres territoris d’Espanya. Catalunya es manté sempre al voltant del 19% del PIB”.

Sobre la crisi actual, admetia els interrogants que es plantegen, però recordava que històricament els catalans “sempre hem superat les crisis que ens hem trobat”. Entre els punts febles de l’economia catalana destacava la mida de les empreses, “massa petites”, així com l’infrafinançament, les traves burocràtiques i el preu de l’energia. A l’altre costat de la balança, les empreses catalanes són “flexibles, ràpides, creatives i resilients”. També apuntava que ara és moment de “reindustrialitzar i d’aprofitar els fons Next Generation”, així com de desprendre’s d’un Estat que “s’ensorra i frena la nostra economia”.

Per això, deia, Junts aposta per un projecte de país que “reforci la societat del coneixement i que tendeixi a la plena ocupació, l’equilibri territorial, la internacionalització i la sostenibilitat de les nostres empreses”. “Així, en 5 o 10 anys, una Catalunya independent podria ser la segona o tercera economia d’Europa”.

Edicions locals