Mayoral deixarà l'Alcaldia dimarts

La primera tinent d'alcalde, Alba Barnusell, presentarà la seva candidatura a substituir-lo

Política

Mayoral explicarà avui a la militància que deixa l'Alcaldia
Mayoral explicarà avui a la militància que deixa l'Alcaldia

El PSC ha convocat per avui, divendres, l'assemblea local de militants en què Josep Mayoral explicarà la seva decisió de deixar l'Alcaldia abans d'esgotar el mandat. Així ho ha confirmat l'actual primera tinent d'alcalde, Alba Barnusell, que és, de moment, l'única candidata a rellevar-lo. Finalment, tot i que fa només tres dies el portaveu del grup socialista, Jordi Terrades, negava l'evidència, s'ha confirmat la filtració provinent de l'executiva del PSC català.

De fet, el nom d'Alba Barnusell sempre ha format part de les travesses. Finalment, una mica més d'un any abans de les eleccions municipals de 2023, Mayoral deixarà l'Alcaldia de Granollers a 67 anys, després de 18 anys i 4 majories absolutes.

Si la militància la ratifica aquesta tarda, agafarà el ceptre d'alcaldessa la que ha estat des de fa dos mandats la primera tinent d'alcalde i mà dreta de Mayoral, Alba Barnusell i Ortuño (Granollers, 1979), actual regidora de Planificació Estratègica i Governança. La seva experiència a l'Ajuntament de Granollers es remunta al 2003, quan va incorporar-se a les llistes del PSC i va obtenir l'acta de regidora i la cartera de Joventut i Imatge i Comunicació. Al següent mandat, de 2007 a 2011, Mayoral li confiava Cultura i Comunicació, unes atribucions que va tornar a conduir el 2011 i a les quals es va sumar la de Relacions Ciutadanes. Des de 2015 és la primera tinent d'alcalde i fins a 2019 va ser regidora de Comunicació, Relacions Institucionals, Serveis Jurídics, Contractació, Processos Estratègics i Cooperació i Solidaritat.

Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra, abans de la seva carrera política va treballar com a periodista i ENG a Granollers TV en la productora audiovisual CTL i durant més de 5 anys com a productora, road manager de la companyia de teatre dansa Marta Carrasco.

Alba Barnusell és la primera secretària del PSC de Granollers des de finals de 2020. A banda de les seves responsabilitats locals, Barnusell és diputada delegada de Polítiques d'Igualtat a la Diputació de Barcelona des de 2019, i el desembre de 2021 es va incorporar a l'executiva del PSC català, liderat per Salvador Illa, com a responsable de la Secretaria de Cultura.

Tot i l'experiència, s'enfronta al repte majúscul de rellevar l'alcalde més ben valorat de la història de la ciutat, que marxa després de reafirmar el seu lideratge amb una darrera majoria absoluta el 2019, encara més aclaparadora que les anteriors. Josep Mayoral Antigas (Granollers, 1954) és alcalde de la ciutat des del gener de 2004, quan va prendre el relleu de Josep Pujadas, que renunciava al càrrec per incorporar-se al govern català. Mayoral, però, ha estat present a la política granollerina des de fa molts més anys. El 1974 va començar a militar a Convergència Socialista de Catalunya, per passar poc després a l'acabat de fundar PSC, del qual n'ha estat membre del Consell Nacional i primer secretari de l'agrupació local entre 1997 i 2004.

Professor de l'Escola Municipal de Treball (EMT) entre 1976 i 1987 –i director entre 1980 i 1984–, es va presentar per primer cop a les eleccions a la llista del PSC el 1979. Quatre anys més tard hi tornava i sortia elegit regidor, però renunciava a l'acta. Un càrrec que sí que va acceptar des de 1987, quan va ser regidor de Relacions Ciutadanes fins al 1991. Posteriorment, va ostentar les carteres d'Imatge i Comunicació (1999-2003) i Urbanisme i Medi Ambient (1987-1992 i 1996-2004).

Amb Barnusell no només coincideix el fet d'iniciar-se al govern local amb les atribucions de Comunicació, sinó que també en el seu pas per la Diputació de Barcelona. Mayoral va ser diputat des de 1995, primer com a responsable d'Obres Públiques, i després, de Turisme. El novembre de 2004 va succeir Francesc Martos com a màxim responsable de l'Àrea de Serveis Naturals, que coordina i gestiona tota la xarxa de parcs naturals de les comarques de Barcelona. De 2009 a 2011 va ser vicepresident primer de la Diputació de Barcelona.

També el 2009, l'estiu anterior, va ser nomenat vicepresident de Mayors for Peace –Alcaldes per la Pau–, una vinculació de la qual n'ha fet bandera des de llavors i un projecte, el de la constitució d'Alcaldes per la Pau a Europa, que ha volgut liderar des de Granollers, que presideix l'entitat i li dona seu.

La renúncia de Mayoral es formalitzarà el proper dimarts, en un ple extraordinari convocat després de l'ordinari de març. El ple de presa de possessió de Barnusell es convocarà la mateixa setmana.

Edicions locals