Dolors Bassa: 'Anar de número 2 no és el mateix que ser el primer'

En una xerrada a les Franqueses, l'exconsellera anima les dones republicanes a entrar als governs locals

Política

Dolors Bassa a les Franqueses, dijous
Dolors Bassa a les Franqueses, dijous

L'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat Dolors Bassa va participar dijous a les Franqueses en una xerrada organitzada per la sectorial de Dones d’ERC del Vallès Oriental i la secció local de les Franqueses per abordar el paper de les dones als governs locals. Imma Ortega, regidora i candidata d'ERC de les Franqueses, va introduir l'acte a la Biblioteca de Corró d'Avall davant d'unes 60 persones. Va recordar que les dones han estat "a primera línia contra la pandèmia" i "moltes n'han rebut i en reben les pitjors conseqüències".

Bassa, per la seva banda, va repassar l'evolució del paper laboral de la dona des de les àvies fins a la generació actual: "Ara estem en la fase del zig-zag: s'ha aconseguit més repartiment de tasques no remunerades, però seguim assumint la responsabilitat de les feines domèstiques". "I en l'àmbit professional hem assolit càrrecs, però no tenim poder", deia.

En l'àmbit polític, recordava que actualment a Catalunya hi ha un 43% de regidores i un 22% alcaldesses. "Solem triar un home al capdavant perquè ens creiem que ja col·laborarem, però anar de número dos no és el mateix que ser el primer, perquè al final qui pren les decisions és qui hi ha al capdavant". "L'objectiu del feminisme és tenir poder, i tenir representativitat als ajuntaments és el primer pas per aconseguir-lo", afirmava.

Per això instava les dones a posar-se a la primera línia del poder local, "perquè hem vist errors de la societat heteropatriacal que sabem canviar quan tenim el poder. Tenim una altra visió de l'entorn i també de la gestió, com els horaris o la manera de prendre les decisions. Som més de parlar i consensuar", deia.

D'altra banda, Bassa també copresideix l'Assemblea de Dones, que impulsa la campanya contra la bretxa salarial i que culminarà el 3 de novembre, quan es calcula que les dones deixaran de ser remunerades per la seva feina fins a final d'any en relació amb els ingressos masculins.

Edicions locals