Una consulta popular permetrà triar al maig entre monarquia o república

La Plataforma Consulta Popular Monarquia o República, que s'està organitzant arreu de l'estat, es va presentar divendres Granollers

Política

La presentació de la plataforma, divendres a l'Anònims
La presentació de la plataforma, divendres a l'Anònims

La Plataforma Consulta Popular Monarquia o República es va presentar divendres Granollers. Es tracta d'un espai "unitari, obert i neutre" que s'ha organitzat per dur a terme una consulta popular sobre el model d'estat, entre monarquia o república. Serà el 14 de maig, i es farà "al mateix temps al màxim de pobles i ciutats de tot l'Estat". Serà un procés popular no institucionalitzat, sense validesa jurídica, però que vol ser una mobilització per aconseguir, més endavant, un referèndum vinculant.

Kevin Hernández, en nom del grup local de la plataforma, recordava que "la majoria d'espanyols no hem votat la Constitució, i els que sí que ho van fer no van poder triar quin model d'estat volien". També Antonio López, coordinador de la plataforma a la comarca, insistia que és important participar d'aquestes consultes populars. "No es tracta d'entrar en el debat de si la república ha de ser catalana, espanyola o confederal, sinó que és una consulta que interpel·la a tothom per crear consciència democràtica i per expressar el model d'estat que volem".

López explicava que actualment ja hi ha grups de persones disposades a organitzar la consulta a Granollers, Mollet, les Franqueses, Parets, Montornès i Canovelles, a més de Sentmenat, Polinyà i Santa Perpètua de Mogoda, entre d'altres. En aquest sentit, afirmava que l'objectiu és arribar al màxim de pobles possible, i feia una crida a persones de tota la comarca perquè s'impliquin en l'organització de la consulta al seu poble.

"Hi ha un protocol definit per l'organització sobre la jornada de votació". "No demanarem permís a les institucions, perquè tenim el dret de fer una consulta popular, però sí que ho comunicarem als ajuntaments", deia López. Hi haurà una sola papereta, on caldrà marcar amb una creu una opció o l'altra, i l'escrutini serà públic. "Com més força tingui aquesta consulta, més a prop estarem d'aconseguir un referèndum vinculant", deia López.

L'organització també insistia que la consulta estarà organitzada per ciutadans lliures, al marge de partits, entitats i de qualsevol color polític. "L'organització no demana el vot per ningú ni per cap opció, la idea és que hi participi el màxim de gent, amb totes les opinions possibles", deia.

Finalment, Encarna López, representant de la plataforma a escala estatal –la consulta es farà a pobles i ciutats de tot l'estat el mateix dia–, insistia en la idea que "la monarquia que tenim és imposada; mai ningú no ens ha preguntat quin model d'estat volem, i per això ho impulsem les classes populars". "És una qüestió de llibertat; no ens poden privar del nostre dret a decidir", deia.

Edicions locals