Col·leccionistes de maratons

Arcadi Alibés i Josep M. Antentas, degans de les curses populars, conversen de les seves experiències en una xerrada de l'Agevo

Esports

Agevo va dedicar la seva xerrada setmanal a la Mitja Marató
Agevo va dedicar la seva xerrada setmanal a la Mitja Marató

Arcadi Alibés, conegut periodista d'Esports de TV3, suma 150 maratons a les cames. O el que és el mateix: més de 6,3 milions de metres recorreguts en una marató oficial, més enllà de les infinites curses populars en què ha participat i, fins i tot, organitzat. I és que, a més de professional de la comunicació i comentarista esportiu, Alibés és també un maratonià aficionat amb una llarga trajectòria en circuits de tot el món, com Nova York, Boston, Chicago, Londres, París, Berlín i Tòquio, però també molts d'exòtics, com l'Illa de Pasqua o l'Antàrtida, i desconeguts, com Glimmen o les Illes Verges.

De fet, forma part del Seven Continents Club, un grup de selectes corredors que han participat en maratons de tots els continents del planeta, inclosa l'Antàrtida. "Dues de les meves passions són córrer i viatjar, així que he pogut combinar-ho per gaudir de totes dues", explicava dimarts a Granollers convidat per l'Agevo.

En una conversa amb el vicepresident de la Federació Catalana d'Atletisme i director tècnic de la marató dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, Josep Maria Antentas, Alibés va explicar el seu testimoni personal de voluntat, tenacitat i sacrifici per aconseguir bones marques esportives, tot i que, segons deia, "cada vegada tinc menys marquitis i estic menys pendent del cronòmetre". "I crec que aquesta és una tendència que hi ha últimament: córrer més tranquils, per gaudir, perquè al final és això el que ens agrada i no estar pendents de les marques".

Alibés va explicar anècdotes de les seves curses arreu del món, des de la marató del Sàhara, combatent amb el vent i la sorra, fins a la de Zuric, disputada de matinada una nit de Cap d'Any. També de l'objectiu que s'ha marcat de disputar les maratons de totes les ciutats que han estat seus olímpiques des de 1896 –"amb el repte de temps i diners que suposa"–, i especialment de les 18 vegades que ha participat en la marató de Nova York, una de les més multitudinàries del món. "Aquesta cursa té alguna cosa molt especial que fa que sempre vulguis anar-hi", deia.

Llibres d'atletisme popular

Alibés també va fer referència als quatre llibres que ha escrit sobre atletisme, la seva gran passió. El primer, Córrer per ser feliç, es va publicar el 2010 amb motiu de la seva marató número 100, i explica l'èpica i la filosofia de la cursa, la mentalitat dels corredors, les experiències més insòlites i, alhora, a través de les seves vivències, ofereix un manual pràctic per córrer maratons.

El 2012 va publicar La petjada dels herois, un llibre d'anècdotes i aventures sobre les maratons olímpiques i també les seves, i, dos anys més tard, 100 motius per córrer, un recull de raons per practicar un esport que, entre d'altres, "redueix la possibilitat de tenir malalties cardiovasculars, enforteix els músculs, els ossos i els tendons, retarda l'osteoporosi, ajuda a dormir millor, a combatre l'ansietat i la depressió i, fins i tot, allarga la vida sexual", recull la sinopsi del llibre.

Finalment, La volta al món amb 80 maratons, un repàs a la trajectòria maratoniana d'Alibés i alhora una guia per a maratonians viatgers, en què descriu els 80 escenaris on l'autor ha corregut mentre feia la volta al món acumulant les maratons més importants del planeta.

Edicions locals